• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tragedija na aeromitingu: Srušio se mlazni avion L-29, ima poginulih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snimci pokazuju da je letelica na maloj visini preletela iznad aerodroma pre nego što je krenula u manevar kada avion u brišućem letu velikom brzinom prelazi preko aerodroma a zatim skoro vertikano penje i potom se prevrće oko svoje centralne ose

  • 0
L-29 Delfin wikimedia/Oren Rozen

Mlazni avion "oldtajmer" Aero Vodochody L-29 Delfin češke proizvodnje, srušio se juče tokom nastupa na aeromitingu u provinciji Santa Fe u Argentini. Dvočlana posada nije uspela da se katapultira i nastradala je u udesu.

Tragedija je dokumetovana na video snimcima. Oni pokazuju da je letelica na maloj visini preletela iznad aerodroma pre nego što je krenula u tzv. victory roll, manevar kada avion u brišućem letu velikom brzinom prelazi preko aerodroma a zatim skoro vertikano penje i potom se "prevrće" oko centralne ose, navodi portal Aviation Safety Network.

Na vrhu prevrtanja, L-29 Delfin je krenuo u poniranje iz kog se iz nekog razloga nije mogao "izvući" i došlo je do silovitog udara u tlo, tragičnog za dva pilota.

Delfin je popularni mlazni avion za obuku budućih pilota borbene avijacije, dizajniran pedesetih godina u Češkoslovačkoj.

Bio je do kraja dvadesetog veka izbor za osnovnu obuku u letenju i borbenu obuku skoro svih država Varšavskog pakta, kao i mnogih nesvrstanih zemalja, prvenstveno u Africi.

Proizvedeno je više od 3,600 primeraka. Sačuvani i restaurirani avioni danas su kako zbog svojih letnih osobina tako i zbog cene jedan od omiljenih izbora vasnika "oldtajmer" letilica i često se mogu videti na aeromitinzima širom sveta.

Avion koji se srušio u Argentini, prema informacijama Telegram kanala Aviaincident, imao je fabrički broj 294856 i korišćen je u jednoj vazduhoplovnih jedinica DOSAAF (Добровольное Общество Содействия Армии, Авиации и Флоту - volonterska organizacija za saradnju sa vojskom) u SSSR-u.

Prema ovom izvoru, prodata je u SAD 1995. godine da bi, promenivši mnoge vlasnike, letelica konačno završila u Argentini.

Aero L-29 Delfin avion je u klasi, kako po osobinama, nameni, tako i po vremenu nastajanja jugoslovenskog G-2 Galeba.

(Aero.rs)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>