• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnološke inovacije kao pogon razvoja avijacije: Veselin Jevrosimović, Comtrade Group

Vreme čitanja: oko 1 min.

Digitalizacija kokpita, autonomno letenje, održivost, ekološki prihvatljiva goriva, unapređenje sigurnosti, povezanost, novi materijali i dizajn i personalizacija iskustva putnika neke su od inovacija koje u u poslednjih nekoliko decenija

  • 1
DASSAULT FALCON 2000 Shutterstock

Sajmovi i manifestacije na kojima se prikazuju najnovija dostignuća prilika je da se na jednom mestu vidi i uporedi do sada postignuto i "pogleda u budućnost" šta nas čeka daljim tehnološkim razvojem.

Kako je kontinuirani poriv za napretkom promenio vazduhoplovstvo i avio-saobraćaj kakvog samo ga znali do nedavno, svoje utiske sa Dubai Airshow 2023, jednog od dva najveća vazduhoplovna sajma ove godine koji se danas završava, za Aero.rs portal iznosi predsednik Comtrade Group, Veselin Jevrosimović.

"Tehnološke inovacije u avijaciji su transformisale svet letenja u poslednjih nekoliko decenija. Ove inovacije najznačajnije se ogledaju u sledećim oblastima:

Veselin Jevrosimović Foto: Salinger Igor

Napredak u motorima aviona: Savremeni motori su efikasniji, moćniji i ekološki prihvatljiviji. Primeri uključuju turboventilatorske motore i motore sa smanjenom emisijom štetnih gasova.

Materijali i dizajn: Upotreba lakih materijala poput ugljeničnih vlakana dovela je do smanjenja težine aviona, što doprinosi većoj efikasnosti goriva.

Digitalizacija kokpita: Moderni kokpiti su opremljeni naprednim elektroničkim sistemima i displejima koji poboljšavaju navigaciju i sigurnost leta.

Autonomno letenje: Razvoj tehnologije autonomnog letenja, uključujući bespilotne letjelice (dronove), otvara nove mogućnosti u komercijalnoj i vojnoj avijaciji.

eVTOL vazduhoplov Joby Aviation
Održivost i ekološki prihvatljiva goriva: Istraživanja u oblasti biogoriva i električnih aviona nastoje smanjiti uticaj avijacije na okolinu.

Unapređenje sigurnosnih sistema: Tehnologije kao što su automatski sistemi za izbjegavanje sudara i napredni sustavi za nadzor vremenskih uslova pomažu u smanjenju rizika od nesreća.

Povezanost u letu: Unapređenje Wi-Fi tehnologije i satelitske komunikacije omogućava bolju povezanost putnika tokom leta.

Personalizacija iskustva putnika: Napredak u tehnologiji kabine, uključujući poboljšane zabavne sisteme i prilagodljive opcije sedenja, pruža putnicima veći komfor.

Ove inovacije ne samo da unapređuju efikasnost i sigurnost u avijaciji, već i otvaraju put ka održivijoj budućnosti letenja", smatra predsedik Comtrade Group Veselin Jevrosimović.

(Aero.rs/SI)

Video: Prince Aviation Open Day 2023: Sletanje Cessne 172 iz drona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    17. novembar 2023. | 11:35

    Од изузетне је важности што Србија и Београд имају експерте који прате нове трендове и технолошке иновације у свим областима.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>