• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Želja za klikovima ga stavila iza rešetaka: Jutjuber zbog namernog obaranja aviona ide šest meseci u zatvor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon dve godine završen je sudski proces protiv poznatog američkog jutjubera Trevora Džejkoba koji je, želeći da privuče što veći broj klikova, namerno oborio avion kojim je leteo

  • 1

Američki jutjuber Trevor Džejkob (30) osuđen je na šest meseci zatvora zbog toga što je namerno srušio svoj avion 2021. da bi imao što veći broj pregleda na mreži, i zato što je o tome dao lažne izjave američkim istražiteljima.

Trevor Džejkob (30) objavio je snimak pada aviona u decembru 2021. godine, tvrdeći da je reč o nesreći. On je iskočio iz aviona - sa selfi-štapom u ruci - i spustio se padobranom na zemlju.

Snimak je imao tri miliona pregleda, a video je sadržao i reklamu kompanije koja proizvodi novčanike, rekli su tužioci.

Federalni tužioci u američkoj državi Kaliforniji rekli su u ponedeljak da je Džejkob najverovatnije počinio to krivično delo da bi dobio što veći broj pregleda na društvenim mrežama i da bi stekao finansijsku korist, preneo je BBC.

"Ovakva vrsta neopreznog ponašanja se ne može tolerisati", dodali su tužioci prilikom završne reči u procesu.

"Ovo iskustvo bilo je vrlo ponižavajuće. Sud je doneo ispravnu odluku", rekao je Džejkob, inače bivši olimpijac u snoubordu, koji je potpisao sporazum o priznanju krivice.

U tom sporazumu on je naveo da je snimio video kao deo ugovora o sponzorstvu proizvoda.

Džejkob se izjasnio krivim ranije ove godine za krivično delo "uništavanja i prikrivanja sa namerom da ometa federalnu istragu".

Inače, Džejkob je u novembru 2021. poleteo u svom lakom avionu - oldtajmeru iz '40-ih -  Taylorcraft BL-65a sa aerodroma Santa Barbara Kalifornija (SBA).

"On nije nameravao da stigne na odredište, već je umesto toga planirao da iskoči iz svoje letelice tokom leta i snimi kako pada padobranom na zemlju i u isto vreme - svoj avion kako se nekontrolisano spušta, ruši i uništava", saopštilo je okružno tužilaštvo Centralne Kalifornije.

Avion se srušio u Nacionalni park Los Padres 35 minuta nakon poletanja. Džejkob je otišao do mesta pada aviona i pronašao kamere koje su sve snimile. Zatim je posle nešto više od mesec dana, 23. decembra, na svom Jutjub kanalu postavio video pod naslovom „Srušio sam svoj avion“, koji je sadržao promociju kompanije za novčanike, rekli su tužioci.

Neki gledaoci su od početka bili skeptični prema nesreći, pogotovu oni koji imaju veze sa letenjem i avijacijom, napominjući da je Džejkob već nosio padobran, da nije objasnio kakve probleme ima, niti je pokušao da bezbedno sleti avion.

On je nesreću prijavio Nacionalnom odboru za bezbednost saobraćaja, ali je tvrdio da ne zna gde je olupina. Štaviše, kako bi sprečio istragu on je sklonio ostatke aviona sa mesta nesreće, a potom ih uništio, navodi Njujork Tajms.

Video: MontAdria 2023 regata hidroaviona u Crnoj Gori: Pogled iz kokpita

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    30. januar 2024. | 16:37

    Vazektomija, da se ne razmnožava, jer je kreten, a mi što gledamo smo još veći….

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>