• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kristijan Olivijer poginuo u letilici staroj 50 godina: Sve o Bellanca 17-30A Super Viking

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bellanca Viking i Super Viking su jednomotorni avioni, četvorosedi sa uvlačećim stajnim trapom, proizvođeni u SAD tokom 1960-ih i 1970-ih

  • 0

Christian Oliver SASCHA SCHUERMANN / AFP / Profimedia
Američko-nemački glumac Kristijan Oliver, poznat po ulogama u mnogim popularnim filmovima, poginuo je u padu aviona zajedno sa dve ćerke Maditom i Anikom , kao i pilotom koji je upravljao letelicom.

Jednomotorni avion koji je prevozio Olivera i njegove dve ćerke poleteo je u četvrtak 4. januara sa aerodroma na ostrvu Bekija (BQU), koje je deo karipske države Sent Vinsenta i Grenadina. On je kako se navodi leteo ka obližnjoj Svetoj Luciji ali se njegov avion srušio nedugo nakon poletanja sa aerodroma J. F. Mitchell Airport (BQU), prenosi Daily Mail.

Ribari koji su se našli u blizini mesta pada aviona pomogli su u potrazi za telima putnika i pilota. Kristijan Oliver, njegove ćerke i pilot Robert Sachs odmah su proglašeni mrtvima, piše The Guardian pozivajući se na saopštenje policije.

Kakve je probleme avion imao i zbog čega se srušio u more za sada nije sa sigurnošču poznato. Pilot letelice je navodno pre pada kontaktirao kontrolu letenja i zatražio povratak na početni aerodrom zbog određenih problema sa avionom, preneo je Searchlight.

Trenutak udara o površinu vode zabeležen je na video snimku iz koga se se može zaključiti da je došlo do potpunog gubitka kontrole nad vazduhoplovom - avion je u poslednjim trenutcima leta gotovo vertikalno ponirao ka tlu.

Aviation Safety Network navodi da je prema preliminarnim informacijama uzrok gubitka kontrole bio slom sile uzgona (stall) aviona.

Policija je otvorila istragu povodom pada aviona.

Kristijan Oliver i njegove dve ćerkele leteli Bellanca 17-30A Super Viking avionom registracije N4023B. Avion je proizveden 1974. godine, fabričkog broja 75-30763. Kao vlasnik (ujedno i pilot na fatalnom letu) naveden je Robert V. Sačs (Sachs, Robert W).

Bellanca Viking i Super Viking su jednomotorni avioni, četvorosedi sa uvlačećim stajnim trapom, proizvođeni u SAD tokom 1960-ih i 1970-ih. Avion je razvijen kroz modifikacije klasičnih dizajna od strane pionira avijacije Đuzepea Belanke. Ukupno je proizvedeno 1.356 Vikinga.

Dužina aviona je 8.03 m, raspon krila 10.41 m a krstareća brzina 303 km/h.

Do sada su zabeležene 270 nesereće i incidenta ovog aviona, navodi Aviation Safety Network.

Kristijan Oliver je glumio u nekoliko poznatih serija i filmova tokom tridesetogodišnje karijere. Svoje prvo pojavljivanje na velikim ekranima imao je u seriji Saved by the Bell: The New Class i od tada je glumio u Speed Racer, The Good German, Valkyrie, a nedavno i u filmu Indiana Jones.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>