• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poginuli u avionu starom 66 godina: Lockheed 12A Electra Junior se srušio u Kaliforniji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj tip vazduhoplova vuče svoje korene još iz tridesetih godina prošlog veka, a tokom višedecenijske karijere korišćen je u vojne ali i civilne svrhe

  • 0
Lockheed 12A Electra Junior Foto: Shutterstock

Dvoje ljudi poginulo je u padu aviona Lockheed 12A Electra Junior na aerodromu Čino u Kaliforniji. Reč je o istorijskoj letelici proizvedenoj 1959. godine.

Lockheed 12A Electra Junior registracije N93R srušio se nedugo nakon poletanja sa aerodroma Čino (CNO) u okrugu San Bernardino. Katastrofalna nesreća dogodila se u subotu 15. juna u 12:35, a okolnosti događaja još uvek nisu do kraja jasne.

Vatrogasna služba saopštila je da je u padu letelice poginulo dvoje ljudi, preneo je CBS News.

Američke vlasti započele su istragu kojom treba da se utvrdi kako je došo do pada Lockheed 12A. Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) i Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (National Transportation Safety Board - NTSB) za sada nisu iznosili detalje o istrazi.

Ono što jeste poznato je godina proizvodnje ovog aviona. Reč je o leteli proizvedenoj 1959. godine i koja se nalazi u vlasništvu Vintage Aero Aviation.

Lockheed 12A Electra Junior je dvomotorni avion koji može da preveze do šest putnika. Ovaj tip vazduhoplova vuče svoje korene još iz tridesetih godina prošlog veka, a tokom višedecenijske karijere korišćen je u vojne ali i civilne svrhe.

N93R bio je jedan od svega nekoliko sačuvanih Lockheed 12A. Ovaj avion navodno je bio izložen u Yanks vazduhoplovnom muzeju u Činu.

(Aero.rs)

Video: Mesto pada aviona Esqual kod Batajnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>