• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tragičan kraj egzotičnog bizjeta: Poslovni avion se srušio na prilazu pisti, posada i putnici poginuli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja se oglasio na društvenim mrežama, navodeći da je započeo istragu povodom ove nesreće

  • 0
IAI 1125 Astra Foto: Shutterstock

Poslovni avion IAI 1125 Astra srušio se u nedelju u Virdžiniji prilikom prilaza pisti aerodroma. U avionu su se prema pisanju lokalnih medija nalazila dva člana posade i troje putnika koji su izgubili živote.

Nesreća se dogodila se nedelju 10. marta kada se avion tipa IAI 1125 Astra srušio blizu mesta Hot Springs u Virdžiniji.

U avionu registracije N1125A koji je ranije tog dana poleteo iz Fort Loderdejla (FLL) se u trenutku nesreće nalazilo dva člana posade kao i troje putnika od kojih su svi tragično stradali. Jedan od putnika bio je i maloletno dete. prenosi Channel 3 Now.

Prema informacijama servisa Air Safety Network, avion je nameravaoo da obavi vanredno sletanje na aerodrom Ingals Fild (KHSP) ali se iz još uvek nepoznatih razloga srušio na prilazu pisti. Mesto pada N1125A nalazi se na oko tri kilometra od aerodroma, a vatrogasne službe brzo stigle do olupine aviona i ugasile požar.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja SAD (National Transportation Safety Board - NTSB) se oglasio na društvenim mrežama, navodeći da je započeo istragu povodom ove nesreće.

IAI 1125 Astra je dvomotorni avion koji svoje korene vuče iz Izraela. Kompanija Israel Aerospace Industries (IAI) razvila je ovaj avion krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, a letelica se prodavala i pod imenom Gulfstream G100/G150.

IAI 1125 Astra Foto: Wikimedia/Eddie Maloney

Pored civilne, avion je imao i vojnu upotebu u ratnim vazduhoplovstvima nekoliko zemalja sveta.

N1125A je proizveden 1990. godine i nalazio se u vlasništvu Aviation Trust Company LLC Trustee iz Oklahome, pokazuju podaci Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA).

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>