• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski avion pao u planinama Avganistana: Navodno ostali bez goriva, pronađena olupina i preživeli

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos naporima posade da bezbedno stigne do aerodroma, avion se srušio u regionu Badahšan na severu Avganistana

  • 0

Privatni avion Dassault Falcon 10 srušio se proteklog vikenda na planinskom vencu u Avganistanu. Spasilački tim pronašao je olupinu aviona ali i nekoliko putnika i članova posade koji su preživeli pad.

Avion registracije RA-09011 je u subotu 20. januara leteo na liniji Pataja (UTP) - Moskva (ZIA) i na svom putu ka ruskoj prestonici trebao je da ima dva međusletanja - na indijskom aerodromu Gaja (GAY) i u Taškentu (TAS).

Nekoliko sati nakon poletanja iz Gaje, posada letelice je navodno shvatila da nema dovoljno goriva za let do Taškenta zbog čega je odlučila da preusmeri Falcon na aerodrom Kulob (TJU) u Tadžikistanu, piše Aero Time.

Uprkos naporima posade da bezbedno stigne do aerodroma, avion se srušio u regionu Badahšan na severu Avganistana blizu granice sa Tadžikistanom. Spasilački timovi poslati su u misiju traganja i nakon višesatne potrage pronašli su olupinu Falcona ali i preživele.

U avionu je bilo četiri člana posade i dva putnika. Ukupno četvoro ljudi preživelo je pad i oni su prevezeni u "regionalni centar", pišu RIA Novosti. Ruski mediji objavili su i imena dva putnika, a radi se navodno o bračnom paru Ani i Anatoliju Jevsukovom.

Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdio uzrok pada Falcona. Izvori iz ruskog vazduhoplovstva navodno tvrde da je do katastrofe došlo zbog pogrešno izračunate količine goriva neophodne za let do Taškenta, prenosi Aero Time pozivajući se na RIA Novosti.

RA-09011 je bio u vlasištvu kompanije Athletic Group LLC i ruskom registru se nalazi od prošle godine. Letelica je prema podacima sajta Aviation Safety Network proizvedena 1978. godine i tokom kobnog leta za Moskvu obavljala je medicinsku evakuaciju.

Falcon 10 je avion francuskog proizvođača Dassault koji se isporučivao tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Radi se o dvomotornoj biznis letelici u čiju kabinu može da se smeti do šest putnika.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>