• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus Helicopters u prošloj godini dobio porudžbine za 410 letelica: Koliko helikoptera stiže u Srbiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus Helicopters prisutan je i u Srbiji: Helikopterska jedinica MUP Srbije u svom sastavu ima četiri H145M i tri H215 Super Pume, a RViPVO koristi pet helikoptera H145M, od kojih su neki naoružani i domaćim kontejnerima sa streljačkim naoružanjem i nevođenim raketama.

  • 0
MUP HJ Salinger Igor

Kompanija Airbus Helicopters isporučila je prošle godine 346 letelica i tako na globalnom civilnom i policijskom tržištu ostvarila učešće od 54%.

Ova kompanija je zabeležila 410 bruto, odnosno 393 neto narudžbine od 179 klijenata iz 47 zemalja. To dovodi Airbus Helicopters do same granice rasta od 10% u odnosu na 2022. godinu.

Airbus Helicopter je tokom 2023. godine dobio - sasvim očekivano - najviše porudžbina za dvomotorni H145 (186 naručenih), H125 (108 letilica), H130 i H135 (39, odnosno 29 helikoptera). Najveći NH90 dobio je osam porudžbina, H175 je prodat u 14 primeraka a 26 helikoptera H160 će dobiti nove vlasnike.

Airbus helicopter je u prošloj godini isporučio prve vazduhoplove H135 za špansku mornaricu (Armada), a sa nemačkim oružanim snagama (Bundeswehr) je potpisan ugovor za 82 laka borbena helikoptera H145M, o čemu je Aero.rs pisao.

Od rezultata u prošloj godini na koje su ponosni, u Airbus Helicopters ističu prvi let DisruptiveLab demonstratora sa novom aerodinamičkom arhitekturom usmerenom ka smanjenju potrošnje goriva, ali i prvi let protivpodmorničkog helikoptera NH90 Sea Tiger za nemačku ratnu mornaricu (Deutsche Marine)

H175M ispitivan je u Saudijskoj Arabiji u extremnim uslovima koje je ovaj helikopter očigledno dobro podneo.

Evropski konzorcijum je u 2023. godini preuzeo i kompaniju Aerovel iz Sjedinjenih Država.

Airbus Helicopters veoma je prisutan i u Srbiji. Vojska Srbije, odnosno RViPVO koristi pet helikoptera H145M, od kojih su neki naoružani i domaćim kontejnerima sa streljačkim naoružanjem i nevođenim raketama.

Helikopterska jedinica MUP Srbije u svom sastavu ima četiri H145M i tri H215 Super Pume.

RViPVO očekuje isporuku dodatnih deset H145M najnovije varijante D3 koji su poručeni 2022. godine, o čemu je Aero.rs više puta do sada pisao.

Prvi helikopter Airbus H145M za RViPVO Vojske Srbije iz nove tranše predstavljen i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom obilaska naoružanja na  na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović kod Batajnice.

U pitanju je unapređena varijanta helikoptera (H145M D3) , koju pre svega odlikuje novi petokraki rotor koji, tvrdi proizvođač, omogućava bolje performanse, manju masu helikoptera za oko 100 kg i veću nosivost za oko 150 kg.

Predstavnici Airbus Helicopters pohvalili su se predsedniku Srbije da je lakše i jednostavnije održavanje novog rotora, kao i da će "svi naručeni primerci biti isporučeni sledeće godine" na šta im je on uzvratio sa "ako budemo zadovoljni naručićemo još".

Tom prilikom, pomoćnik Ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović rekao je predsedniku Vučiću da su, pored integracije domaćeg naoružanja na H145M, za nove helikoptere nabavljene i lanseri laserski vođenih rakete kalibra 70 mm kao deo HForce3 sistema naoružanja.

"Kupili smo u paketu za sve borbene helikoptere laserski vođene rakete", kaže Miloradović. U pitanju su rakete FZ275m proizvođača Thales. Rakete su dužine 1.8 metara, težine pre lansiranja 12.5 kg sa bojevom glavo mase 4 kilograma. Kompatibilne su sa nevođenim raketama koje mogu da se lansiraju iz istog lansera FZ231.

H145M RViPVO Salinger Igor

Kompletni finansijski rezultati Airbus grupacije biće objavljeni 15. februara.

(Aero.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>