• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naručeno preko 80 helikoptera H145M: Najveća porudžbina za ovu letilicu koju ima i Srbija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemačke oružane snage već imaju iskustva sa ovim tipom helikopetra i do sada su koristile 24 H145 za misije traganja i spasavanja kao i za prevoz specijalaca

  • 1

Nemačke oružane snage naručile su od Airbusa više od osamdeset novih H145M višenamenskih vojnih helikoptera. Armijska avijacija i ratno vazduhoplovstvo jedne od najvećih zemalja u EU bi trebali da dobiju najmanje 62 nove letelice.

Predstavnici oružanih snaga Nemačke (Bundeswehr) i kompanije Airbus Helicopters potpisali su ugovor za nabavku do 82 helikoptera tipa H145M.

Dve strane su dogovorile porudžbinu za 62 helikoptera, a ugovorm su predviđena i prava kupovine za još 20 vazduhoplova, saopštio je Airbus u četvrtak 14. decembra.

Iz Airbusa poručuju da je ovo najveća porudžbina u istoriji za helikopter tipa H145M.

Nemačka je za nove letelice naručila i Airbusov paket naoružanja HForce i obezbedila je logističku podršku za flotu H145M.

Korisnici novih helikoptera biće nemačka armijska avijacija (Heeresfliegertruppe) kao i ratno vazduhoplovstvo (Luftwaffe), navodi se u saopštenju evropskog proizvođača letelica.

Vojsci bi prema aktuelnim planovima trebalo da bude isporučeno 57 helikoptera dok će ratno vazduhoplovstvo, odnosno specijalna jedinica Luftwaffea dobiti pet H145M. Prvi primerci će biti isporučeni već 2024. godine, obećava Airbus.

Nemačke oružane snage već imaju iskustva sa ovim tipom helikopetra i do sada su koristile 24 H145 za misije traganja i spasavanja kao i za prevoz specijalaca.

Kao jednu od glavnih prednosti H145M u odnosu na konkurente Airbus vidi interoperabilnost helikoptera.

Iz kompanije poručuju da se H145M za svega nekoliko minut a može rekonfigurisati iz uloge lakog napadačkog helikoptera sa nevođenim i navođenim oružjem i najsavremenijim sistemom samozaštite u verziju za specijalne operacije.

H145M RViPVO Salinger Igor
Pored Nemaca, H145M koriste ili će koristiti Srbija, Mađarska, Tajland, Luksemburg i Kipar. Aero.rs je nedavno pisao i o najnovijoj porudžbini Litvanaca za H145 porodicu helikoptera o čemu može čitati u posebnom tekstu na portalu Aero.rs.

Airbus H145M je višenamenski helikopter namenjen širokom spektru misija. Letelica se može koristiti kako za prevoz vojnika tako i za traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju ali i napad na oklopljene i neoklopljene neprijateljske jedinice.

H145 MUP Srbije Salinger Igor
Srbija je od Airbusa naručila ukupno 19 H145M i do sada joj je isporučeno devet helikoptera ovog tipa koji lete u Helikopterskoj jedinici MUP Srbije i 119. mešovitoj helikopterskoj eskadrili RViPVO u Nišu.

Druga tranša od deset helikopteraAirbus H145M za RViPVO Vojske Srbije koji su poručeni 2022. godine, najnovije varijante sa petokrakim rotorom H145M D3 očekuje se uskoro u Ratnom vazduhoiplovstvu Vojske Srbije

Jedan takav helikopter viđen je nedavno na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović kod Batajnice. Više o tome možete pročitati u posebnoj vesti na portalu Aero.rs.

Prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića batajničkom aerodromu, ovaj helikopter mu je predstavljen kao "kupljen" za Vojsku Srbije i "naoružan laserski vođenim raketama" u okviru HForce3 paketa naoružanja

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>