• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gruzija dobija tri Airbus H145 D3: Helikopteri delimično plaćeni kompenzacijom za nesuđenu srpsku Super Pumu

Vreme čitanja: oko 1 min.

U okviru ugovora, vrednog 26,5 miliona evra, GBP će Airbus Helicopters predati jednu svoju AS332L1 Super Pumu čime će uštedeti 5,5 miliona evra na troškovima

  • 0
H145M Gruzija SDMG / @matthiasboehmler

Na probnom letu pre nekoliko dana u Nemačkoj primećen je Airbus Helicopters H145M D3 u na kome se ispod nalepnica sa nemačkom registracijom i zastavom naziru obeležja Gruzije, pa se može predpostaviti da je u pitanju prvi od tri helikoptera ovog tipa koji će biti isporučen ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Krajem 2022. godine ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije potpisalo je ugovor sa Airbus Helicopters za tri dvomotorna helikoptera H145 za potrebe Gruzijske granične policije (GBP).

U okviru ovog ugovora, vrednog 26,5 miliona evra, GBP će Airbus Helicopters predati jednu svoju AS332L1 Super Pumu čime će uštedeti 5,5 miliona evra na troškovima H145, preneo je Scramble. Super Puma sa oznakom GBP-10021 (fabrički broj 2833), ranije je korišćen kao državni VIP transportni helikopter pre nego što je prebačen u graničnu policiju.

H145M Gruzija SDMG / @matthiasboehmler

Ono što je posebno interesantno je podatak da je MUP Srbije svojevremeno bio zainteresovan za nabavku upravo ovog konkretnog helikoptera. Nekadašnji komandant helikopterske jedinice MUP Srbije Vladan Kosić u razgovoru za Novosti opisao je da je "njegov poslednji zadatak bio da poseti Gruziju i pregleda helikoptere Super puma koje prodaje ta zemlja. Kupio ih je Sakašvili 2015. i dosad nisu korišćeni. U želji da zaborave Sakašvilija, Gruzini ih prodaju".

Gruzija je nabavila ukupno tri AS332L1 Super Puma, dva su bila na raspolaganju GBP od kojih se jedan srušio, a jednim ratnom vazduhoplovstvu.

Ugovor za H145 uključuje obuku pilota i inženjera, kao i trogodišnji paket podrške.

Kada je ugovor potpisan, isporuka prvog helikoptera je planirana za drugi kvartal 2024. godine.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo Super pumom, najnovijim helikopterom MUP-a, evo šta on može što drugi ne mogu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>