• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vazduhoplovna akademija objavila fotografiju novog aviona: Povratak u Vršac Cessna Aerobat

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada je u vlasništvu entiteta iz susedne države, YU-DKA vuče korene upravo iz Vršca gde se danas vrši obuka pilota VA

  • 0
Cessna 152 Aerobat Vazduhoplovna akademija Foto: Vazduhoplovna akademija

Vazduhoplovna akademija (VA) je na svom Instagram profilu objavila fotografije najnovije prinove u svojoj floti: Letelica koja će biti korišćena za specifičnu obuku uvođenja i vađenja iz nepravilnog položaja ima veoma zanimljivu istoriju vezanu za ove prostore.

Prinova u floti Vazduhoplovne akademije, Cessna 152 Aerobat, registrovana je pod oznakom YU-DKA. U trenutku pisanja teskta avion se još uvek ne može pronaći u registru Direktorata civilnog vazduhoplovstva (DCV).

Ova Cessna 152 je iznajmljena je od mađarkse pilotske škole FlyCoop na period od dvanaest meseci o čemu je portal Aero.rs ranije pisao. Mada je u vlasništvu entiteta iz susedne države, YU-DKA vuče korene upravo iz Vršca gde se danas vrši obuka pilota VA.

Akademija je ranije potvrdila portalu Aero.rs da će se na Cessna 152 Aerobat vršiti specifična obuka uvođenja i vađenja iz nepravilnog položaja, tzv. AUPRT (Airplane Upset Prevention and Recovery Training) za šta ovaj avion ima odgovarajuće performanse.

 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Una publicación compartida de TC Aviation Academy (@tcaviationacademy)

Mada je ova vrsta obuke nesumnjivo interesantna, ono što ovu Cessnu čini posebnom jeste i njena istorija.

Prvi korisnik YU-DKA, proizvedenog 1983. godine, bila je JAT Pilotska akademija koja je u svrhu obuke letačkog osoblja naručila tri Cessne 152 Aerobat. Ove letelice bile su registrovane kao YU-DKA, YU-DJY i YU-DJZ, pokazuju podaci servisa Airport-data. Avioni su u međuvremenu prodati u inostranstvu, a jedan od njih se sada vratio "kući".

Letelica u floti VA je svoju karijeru započela kao YU-DKA dok je u Mađarskoj bila preregistrovana u HA-BAD. Nakon ponovnog dolaska u Srbiju, avion ponovo ima svoju staru oznaku.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>