• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povratak Short Sherpe: Short razmatra obnavljanje proizvodnje ovog specifičnog lakog transportera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uskoro ćemo uključiti avio zajednicu kako bismo pregledali potencijalne primene. Naš fokus će biti na razmatranju modernizacije postojećeg dizajna aviona, saopštila kompanija De Havilland

  • 0
Avion Shorts Sherpa C-23 Foto: Wikimedia/Master Sgt. Bill Thompson

Kanadski proizvođač aviona De Havilland Aircraft razmatra potencijalno tržište za modernizovanu verziju teretnog aviona Short Sherpa sa dva turboprop motora, poslednji put proizvedenog 1990. godine.

"U početnim smo fazama pregleda trenutnih i budućih mogućnosti za avion Sherpa," navodi se u saopštenju kompanije. "U narednim mesecima ćemo uključiti avio zajednicu kako bismo pregledali potencijalne primene. Naš fokus će biti na razmatranju mogućnosti modernizacije postojećeg dizajna aviona."

Moguće namene uključuju humanitarne misije, prenosi u svom tekstu portal Aviation Week.

Sherpa, označen kao C-23 u vojnoj službi, bio je laki transportni derivat regionalnog turbopropa Short 330/360 sa 30-40 sedišta. Ukupno je izgrađeno 60 aviona, a više od polovine njih koristila je Američka vojska (US Army) i Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) sve do 2014. godine.

Pokretan sa dva motora Pratt & Whitney Canada PT6A i opremljen zadnjom rampom za teret, Sherpa ima domet od 195 nautičkih milja sa maksimalnim teretom od 3.175 kilograma i može da koristi kratke neasfaltirane piste za poletanje i sletanje.

De Havilland Canada je ponovo pokrenula proizvodnju Twin Ottera, a isporuke modernizovanog vatrogasnog aviona CL-515 kod nas poznatog pod imenom Kanader planirane su da počnu 2027. godine. Tada bi i Hrvatska trebalo da dobije svoja dva vazduhoplova, o čijoj nabavci je portal Aero.rs pisao.

Kompanija planira izgradnju nove proizvodne jedinice, De Havilland Field, u okrugu Wheaton, istočno od Kalgarija, Alberta.

Očekuje se da će nova fabrika biti mesto za konačnu montažu Dash 8-400, ako se proizvodnja ovog aviona nastavi, kao i za Twin Ottera i DHC-515.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>