• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi vatrogasni avioni za Hrvatsku: Zagreb potpisao ugovor za dva DHC-515 vredna preko 100 miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

De Havilland Canada DHC-515 je specijalni avion koji se koristi za vatrogasne intervencije u teško pristupačnim oblastima, planinama i šumskim predelima

  • 0
Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo HRZ Salinger Igor

Hrvatska Vlada potpisala je ugovor za nabavku novih kanadskih vatrogasnih aviona. Reč je od dva DHC-515 Firefighter namenjenih gašenju požara iz vazduha koji će biti plaćeni preko 100 miliona evra.

Ugovor je potpisan u prisustvu predsednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića, potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i potpredsednice kompanije Canadian Commercial Corporation Diane Montambo, saopštilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.

Radi se o dve letelice za čiju je nabavku odvojeno 105 miliona evra, navodi se na sajtu ministarstva. 

Sredstva za kupovinu DHC-515 obezbeđena su od strane Evropske unije koja će finansirati celokupan aranžman.

De Havilland Canada DHC-515 biće povereni hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo - HRZ) koje već koristi šest vatrogasnih aviona. Nakon isporuke letelica, Hrvatska će raspolagati sa ukupno osam ovkvih aviona namenjenih gašenju požara iz vazduha. HRZ koristi i manje AT-802 u protivpožarnoj nameni

Predsednik Vlade Andrej Plenković je tokom ceremonije potpisivanja ugovora izjavio da je postojećih pet Canadair CL-415 trenutno operativno, a jedan se koristi za rezervne delove. On je dodao da će ovom nabavkom Hrvatska imati sedam funkcionalnih vazduhoplova ovog tipa.

De Havilland Canada DHC-515, poznat ranije kao Canadier CL-415 je koji je postao sinonim za avion za gašenje požara je amfibijski vazduhoplov koji se koristi za vatrogasne intervencije u teško pristupačnim oblastima, planinama i šumskim predelima kako bi se kontrolisalo širenje požara. Kapacitet aviona je prema rečima premijera Hrvatske šest tona vode.

Kako bi napunila rezervoar, posada spušta letelicu na površinu mora, okeana, jezera i reke i prikuplja vodu. Nakon toga avion ponovo uzleće i ispušta vodu na mestu gde gori vatra.

Hrvatska je jedna od nekoliko - po pravilu mediteranskih - zemalja u Evropi koja ima namenske vatrogasne avione. Slične letelice koriste Grčka, Italija, Španija, Portugal i Francuska koje se tokom letnjih meseci neretko bore sa velikim požarima.

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>