• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tragedija u Alpima: Tri osobe poginule u padu helikoptera, prevozio skijaše na preko 3.500 m nadmorske visine

Vreme čitanja: oko 2 min.

U vazduhoplovu se uz pilota i vodiča nalazilo još četvoro turista. Tri osobe su pronađenje i medicinski zbrinute u bolnici u Sionu

  • 0

Tri osobe su poginule, a još tri su povređene kada se 23 godine star helikopter Eurocopter AS 350B3 Ecureuil (danas Airbus H125) kompanije Air Glaciers srušio u švajcarskim Alpima.

Do udesa je došlo 2. aprila oko 09:30 po lokalnom vremenu, kada je letelica registarske oznake HB-ZCZ (msn broja 3434) pokušala da na 3.668 metara nadmorske visine spusti skijaše na planinu Petit Combin u kantonu Vale.

U helikopteru se nalazio se pilot, vodič i četvoro turista.

Air Glaciers je helikopterska kompanija koja u svojoj floti ima 16 vazduhoplova, od čega dvanaest AS 350 i koja je specijalizovana za turističke i taksi rute, prevoz robe na teško pristupačne tačke, ali je angažovana i u misijama medicinskog transporta.

U izveštaju kantonalne policije navodi se da je "iz razloga koji će istraga tek morati da ustanovi, letelica skliznula niz severnu padinu".

Odmah po nesreći, sedam helikoptera uputilo se na mesto udesa kako bi spasili pilota i njegove putnike: među letelicama su bili helikopteri matične kompanije, ali i kompanije Air Zermatt i centra REGA (švajcarski centar za vanredne situacije).

Dve osobe su odmah zbrinute i prebačene u bolnicu u Sionu, a potom je spašeno i treće lice. "Tela ostala tri putnika u letelici su nažalost pronađena bez znakova života", potvrdio je Stève Léger, portparol tamošnje policije za nemački Bild.

Švajcarska istražna organizacija za bezbednost (Schweizerische Sicherheitsuntersuchungsstelle - SUST) pokrenula je istragu kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

Spasavanje unesrećenih u Alpima Police cantonale calaisanne

Istragu je pokrenuo i savezni tužilac za vazdušne nesreće, u saradnji sa konfederalnim policijskim organima i policijom kantona Vale, navodi se u policijskom saopštenju.

Do danas su letelice ovog tipa imale više od 1.400 nesreća, u kojima je 994 osobe izgubile svoje živote, navodi Aviation Safety Network.

Proizvedeno je preko 7.200 helikoptera iz Ecureuil (veverica) porodice pod različitim oznakama i pod brendovima Aerospatiale, Eurocopter i konačno Airbus Helicopters: nazivima AS350, AS355, AS550, AS555, H125, H125M, EC130 i H130. 

(Aero.rs)

Video: Misija Galactic 02: Prvi svemirski turisti Virgin Galactic

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>