• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

57 godina Helikopterske jedinice MUP Srbije: Ponosni na istoriju, opremljeni za budućnost

Vreme čitanja: oko 5 min.

Komandant HJ se zahvalio biranim rečima i porodicama svojih kolega: "Hvala im na razumevanju i podršci koju pružaju kao najbliži našim momcima. Izvinite za neprospavane noći, za neizvesnost i brigu, za prekidanje rođendana i odmora. Ja vam dajem zavet da ću ih čuvati, ići sa njima, voditi ih kao prvi među jednakima"

  • 0

Proslava dana Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i 57 godina njenog postojanja na prvi pogled delovala je po mnogim utiscima kao neki svetski salon vazduhoplovstva: prvi put ove godine održana je u novom, modernom hangaru, urednom i čistom "da jedeš sa poda".

Hangar, prvi put javnosti predstavljen prilikom posete ministra Gašića u oktobru prošle godine o čemu je Aero.rs tada pisao, ne bi se postideo ni pred najprestižnijim sajamskim i izložbenim prostirima.

Ispred hangara, poređani helikopteri Airbus Helicopters H145M, H-215 Super puma i Kamov Ka-32: najstariji je isporučeni pre manje od pet godina a najnoviji nije još nije navršio ni prvu godinu upotrebe u Helikopterskoj jedinici.

MUP HJ MUP Republike Srbije
Između novog i starog hangara, postavljena je nedavno kao svojevsan spomenik (u zapadnoj teminologiji gate guardian - čuvar kapije) jedna maskirna Gazela naoružana topom i lanserom nevođenih raketa kao nemi svedok turbulentnih vremena kroz koje je prošla Helikopterska jedinica.

Komandant jedinice pukovnik Nenad Nedić pozdravljajući pisutne sadašnje i penzionisane pripadnike jedinice, goste i prijatelje, rekao je da je HJ tokom svoje istorije prolazila kroz različite vidove modernizacije, s namerom da bude što efikasnija i sposobna da odgovori svim zahtevima njenog angažovanja.

HEB Salinger Igor
On je poručio da u jedinici cene i ne zaboravljaju svoju istoriju. "Iz nje smo nasledili profesionalnost i amanet hrabrosti i požrtvovanja naših kolega, koji su činili sastav ove jedinice. Dali su nam nebrojeno puta primer kako svoju Srbiju treba voleti, kako se treba boriti za svoj narod. Njihovo junaštvo, njihovu žrtvu, ćemo trgnuti iz zaborava, njihove letove i podvige spominjati glasno i ponosno. Truditi se da svaka nova generacija vazduhoplovnih mehaničara i pilota sledi primer onih koji su nekada ponosno stajali u ovom stroju", rekao je Nedić.

Naveo je da je nepisani pokazatelj ekonomske moći jedne države stanje avijacije koja ono poseduje. "Danas ponosno ističemo da flotu helikopterske jedinice čine neki od najsavremenijih helikoptera – Super Puma, Airbus H145, Kamov K-32. Sa svojom flotom, helikopterska jedinica se svrstava u sam vrh evropskih jedinica", rekao je on. Dodao je da je zahvaljujući pomoći i podršci predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jedinica postavila najviše standarde u helikopterskoj civilnoj aviaciji.

MUP HJ MUP Republike Srbije
Nedić napominje da se modernizacija helikopterske jedinice privodi svom cilju i "da su uz pomoć ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića radovi na novom hangaru završeni prošle godine, čime nisu samo prošireni smeštajni kapaciteti", već je, kako kaže, "čitav kompleks savremeno uređen, s novom platformom i novim saobraćajnicama".

Nedić je poručio da su najveće bogatstvo koje ova jedinica poseduje njeni pripadnici - mehaničari i piloti. "Ono što naše posade izdvaja od drugih, jeste iskustvo. I ovog trenutka ne želim biti skroman kada pričam o kvalitetima koje oni poseduju. Naše posade su sticale svoja znanja u mnogim svetskim vazduhoplovnim centrima. Od SAD do Rusije, Norveške, Švedske, Francuske, Italije, Španije i Austrije...", naveo je Nedić.

H145 MUP Srbije Salinger Igor
Dodao je da su posade jedinice sticale iskustva po celom svetu, od norveških fjordova do Persijskog zaliva, leteći u međunarodnim misijama podrške. Naveo je da je ova jedinica prva koristila u Evropi helikopter H-145 u operacijama gašenja šumskih požara, na čemu su dobili priznanje od kompanije Erbas.

Nedić je istakao da piloti i mehaničari ove jedinice poseduju najviše dozvole koje su u skladu sa regulativom EASA. "Sa ponosom ističem da trenutno kompletan pilotski sastav poseduje ovlašćenje za letenje u instrumentalnim uslovima, a više od 50 odsto sastava poseduje najvišu pilotsku dozvolu saobraćenog pilota helikoptera", rekao je Nedić.

HJP MUP Salinger Igor
Naveo je kako će problem s novim kadrovima biti izazov u budućnosti, ne samo u Srbiji već u celom svetu, pa je istakao kako će biti uspostavljen sistem školovanja kadrova koji će obezbediti efikasnu popunu sastava jedinice, potpisivanjem ugovora sa Vazduhoplovnom akademijom u Vršcu za potrebe školovanja pilota i sa Vazduhoplovnom akademijom Petar Drapšin za školovanje mehaničara. "Novi izazovi su pred nama. Imamo motiv i hrabrost. Znanjem i veštinom stojimo spremni da poletimo kada zatreba", poručio je Nedić.

Komandant HJ se zahvalio biranim rečima i porodicama svojih kolega: "Hvala im na razumevanju i podršci koju pružaju kao najbliži našim momcima. Izvinite za neprospavane noći, za neizvesnost i brigu, za prekidanje rođendana i odmora. Ja vam dajem zavet da ću ih čuvati, ići sa njima, voditi ih kao prvi među jednakima", obećao je pukovnik Nedić .

U ime ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića obratio se državni sekretar Željko Brkić koji je čestitao Dan Helikopterske jedinice svim pripadnicima i poručio da u velikoj porodici MUP-a, biti deo elitne jedinice mogu samo neki.

"Danas, kada se obeležava dan ove elitne jedinice i 57 godina njenog postojanja, želim da vam iskreno zahvalim za sav trud i napor koji ste uložili u obavljanju ovog složenog i odgovornog posla. I što ste uvek uz neizmernu posvećenost bili spremni da iznesete sve zadatke koji su pred vas bili postavljeni", poručio je Brkić.

Helikopterska jedinica je uručila priznanja za izuzetnu saradnju u dosadašnjem radu zaslužnim pojedincima iz MUP-a, policije, vojske i civilstva. Priznanja su uručena komandantu odreda vojne policije specijalne namene Kobre pukovniku Darku Đošiću, direktoru Helikopterskog servisa Republike Srpske Bobanu Kusturiću, Aleksandru Godiću, pomoćniku direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Olgici Lazic, meteorologu SMATSA, pomoćniku direktora policije pukovniku Draganu Vasiljeviću i v.d. pomoćnika minstra i načelnuka SVS majoru Luki Čaušiću. U znak nesebične podrške i zahvalnosti u dosadašnjem radu, priznanje je dodeljeno ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, u čije ime je priznanje primio državni sekretar Željko Brkić.

MUP HJ MUP Republike Srbije

Policijska avijacija u Srbiji ima svoje korene u geoloških istraživanjima tokom šezdesetih godina prošlog veka, za potrebe kojih su nabaljeni prvi helikopteri. Kada se od tih istraživanja odustalo, tri helikoptera AB-47 predata su republičkim milicijama, odnosno RSUP Slovenije, Hrvatske i Srbije. Prvi komandant helikopterske jedinice RSUP SR Srbije bio je Marko Busija.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Akcija gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>