• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

EBACE 2024: Veliko interesovanje za Prince Aviation ugradnju Wi-Fi u poslovne avione, potpisani prvi ugovori

Vreme čitanja: oko 3 min.

U razgovoru za Telegraf Biznis, predsednik Comtrade Group i suvlasnik Prince Aviation Veselin Jevrosimović rekao je da je "samo prvog dana sajma potpisano deset ugovora" za ugradnju Wi-Fi satelitskog Interneta u avione

  • 0
EBACE 2024 Prince Aviation

Prva - na svetu - ugradnja satelitskog Iridium Certus 700 Interneta u poslovni avion Cessna CitationJet, zajednički projekat srpske kompanije Prince Avition i giganta u oblasti avionike Collins Aerospace uz inženjersku podršku švajcarske projektantske firme QCM izazvala je sasvim očekivano veliko interesovanje na sajmu EBACE 2024 u Ženevi koji je održan od 28. do 30. maja.

EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition) najveći je sajam u Evropi i verovatno najznačajniji dodađaj u svetu poslovne avijacije koji se održava svake godine u maju.

U razgovoru za Telegraf Biznis, predsednik Comtrade Group i suvlasnik Prince Aviation Veselin Jevrosimović rekao je da je "samo prvog dana sajma potpisano deset ugovora" za ugradnju Wi-Fi satelitskog Interneta u avione.

"Očekujemo dolazak velikog broja poslovnih aviona iz celog sveta u Beograd na implementaciju ovog sistema. Mi smo samo prvog dana na sajmu potpisali 10 ugovora", kaže Jevrosimović i dodaje da je "veliki broj novinara je svakog dana bio kod našeg aviona. Čak je i čuveni Stiv Varsano, koji ima najpopularniju emisiju o avijaciji, bio oduševljen, i napravio je svoju emisiju o srpskom projektu"

Prince Aviation Marko Jovanović

Kad je reč o proizvodu koji je predstavljen na Sajmu, koji je nazvan Compact Retrofit Wi-Fi System suvlasnik Prince Aviation kaže da "je ovaj poduhvat osvetlao obraz srpskoj avijaciji. Prvi smo u svetu uspeli da povežemo poslovni avion sa Iridijum satelitima koji obitavaju u niskim orbitama, što znači mnogo brži i jeftiniji internet. Cena interneta je sada 10 puta manja nego što je to bio slučaj dosad".

cessna citation 525 Prince Aviation

Kako je Aero.rs već izvestio, Prince Aviation, Collins Aerospace i QCM Design predstavili su prvog dana sajma poslovne avijacije EBACE 2024 instalaciju širokopojasne internet veze, bazirane na satelitskom Iridium Certus 700 sistemu, na avion Cessna CitationJet (Cessna 525)

U pitanju je prva ugradnja ove vrste interneta u tzv. small cabin bizjet, odnosno poslovni avion manje kabine, sa tipično šest do osam sedišta.

Internet je već neko vreme dostupan u većim putničkim avionima ali do sada nije bilo praktično zbog gabarita antene i cene instalacije ugraditi ga u manje avione.

"Obzirom na to da je vreme dragoceno i internet u avionu ove veličine se do sada smatrao luksuzom, i  da je takav internet do sada bio enormno skup, ovo što smo mi danas uradili je bukvalno game-changer u avio-industriji", smatra Jevrosimović.

EBACE 2023, Veselin Jevrosimovic, Slobodan Stricevic foto: Salinger Igor

Inače, i Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA - European Union Aviation Safety Agency) i američka Savezna vazduhoplovna administracija (FAA - Federal Aviation Administration) su sertifikovali ovaj projekat, tako da je avion sa ovom vrstom interneta već u saobraćaju.

Prince Aviation Marko Jovanović

"Tim inženjera kompanije Prince Aviation je uspeo da sprovede izuzetan i vrlo zahtevan projekat. Koliko god nekima delovalo drugačije, to je veoma komplikovan proces, i ovo je samo nama pošlo za rukom - prvi na svetu imamo avion ove vrste koji je uspostavio komunikaciju sa Iridijum satelitom, što je do sada bila samo hipotetička pretpostavka, koju smo danas pretvorili u stvarnost. Ovde smo prava atrakcija na Sajmu, najveća je gužva oko našeg aviona" kaže predsednik Comtrade Group i suvlasnik Prince Aviation, i ponovo naglašava da ovo znači mnogo za domaću avio industriju.

(Telagraf biznis/Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus sistem u Cessna Citation 525: Srđan Kragojević, Prince Aviation

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>