• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle 10 godina razvoja: Kinezi počeli serijsku proizvodnju amfibijskog aviona AVIC AG600

Vreme čitanja: oko 1 min.

AG600 je veliki hidroavion dizajniran za niz amfibijskih misija, kao što su gašenje požara iz vazduha i pomorsko traganje i spasavanje

  • 0

Korporacija za vazduhoplovnu industriju Kine (Aviation Industry Corporation - AVIC) započela je serijsku proizvodnju svog amfibijskog aviona AVIC AG600 Kunlong (u slobodnom prevodu - veličanstvenost i moć).

Nos i trup prvog serijski proizvedenog aviona stigao je 30. juna u proizvodni pogon kompanije Huanan Aircraft Industry u Džuhaju (provincija Guandong).

AG600 je veliki hidroavion dizajniran za niz amfibijskih misija, kao što su gašenje požara iz vazduha i pomorsko traganje i spasavanje. Avion je razvijan čak deset godina, navodi Aerotime.

Prvi probni letovi AG600 počeli su na kopnu 2017. godine, a godinu dana kasnije zabeleženo je i prvo poletanje sa vode i sletanje na vodenu površinu:

Testovi gašenja požara iz vazduha sa AG600M verzijom aviona uspešno su završeni u julu 2023. godine, a noćni letovi u maju 2024. godine.

Kineski program hidroaviona se razvija u kontekstu pojačanih tenzija sa susedima. To seže dalje od pitanja vezanih za Tajvan, obuhvatajući suverenitet nad više ostrva i atola u Južnom kineskom moru i zapadnom Pacifiku.

AG-600 kineski hidroavion Foto: Shutterstock

Smatra se da bi svaki hipotetički sukob između Kine i SAD i njihovih saveznika u regionu uključivao snažnu vazdušnu komponentu. To je podstaklo SAD da obnove interesovanje za amfibijske avione, pokretanjem novih programa istraživanja i razvoja u ovoj oblasti.

Ovi programi uključuju DARPA-in program teškog transportnog hidroaviona Regent Seaglider, sposobnog da klizi površinom okeana velikim brzinama, o čemu je Aero.rs pisao.

(Aero.rs)

Video: Akcija gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>