• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravljen još jedan korak ka povratku supersoničnih letova u civilnu avijaciju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor Boom Supersonica najavio da će njihov demonstracioni avion do kraja godine probiti zvučni zid

  • 0
Prvi let XB-1 Boom Supersonica Foto: Boom Supersonic

Demonstracioni avion kompanije Boom Supersonic, koji bi, prema najavama, trebalo da vrati super-sonične letove u civilnu avijaciju, obavio je uspešno je drugi probni let u pustinji Mohave u Kaliforniji.

Probnim vazduhoplovom XB-1 o kom je Aero.rs pisao, ovaj put je upravljao glavni probni pilot kompanije Boom Supersonic, Tristan Brandenburg - Đepeto.

Tokom leta obavljeni su testovi uvlačenja i izvlačenja stajnog trapa, kao i procena digitalnog sistema za stabilizaciju poznatog kao roll damper, koji poboljšava stabilnost tokom leta.

„Uspešno završavanje drugog leta XB-1 je još jedan korak u godini koja je Boom približila realizaciji supersoničnog leta,” rekao je Blejk Šol, osnivač i izvršni direktor Boom Supersonica, koji je najavio da će njihov model do kraja ove godine probiti zvučni zid.

XB-1 je prvi put poleteo 22. marta 2024. godine, bezbedno dostigavši visinu od 2.100 metara i brzinu do 440 kilometara na sat. XB-1 služi kao demonstrator za budući Boom-ov avion Overture.

Supersonični putnički avion će imati kapacitet između 64 i 80 putnika i moći će da preleti do 7.867 kilometara pri krstarećoj brzini od 1,7 Maha.

Proizvodnja supersoničnog transportnog aviona počeće u Overturovoj fabrici simboličnog naziva - Superfactory (super fabrika - op. aut) u Grinsborou, Severna Karolina, do kraja 2024. godine.

Video: Srpski leteći vatrogasci: Pilot Helikopterske jedinice MUP Srbije o Kamovu Ka-32

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>