• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američke avio-kompanije American Airlines i United Airlines kao i nacionalni avio-prevoznik zemlje izlazećeg sunca Japan Airlines već su izvršile narudžbine za avion Overture koji će nastati iz ovog modela

  • 0
XB-1 Foto: Boom Supersonic

Kompanija Boom Supersonic koja već duže vreme privlači pažnju javnosti zbog razvoja novog supersoničnog komercijalnog vazduhoplova izvela je u pustinji Mohave u Kaliforniji prvi let svog tehnološkog demonstratora XB-1 na aerodromu Mojave Air and Space.

Zvaničnici kompanije izrazili su nadu da će XB-1 pružiti osnovu za dizajn i razvoj aviona Boom Overture, koji bi u budućnosti trebalo da prevozi do 80 putnika na komercijalnim letovima brzinom od 1.7 Maha.

XB-1 poleteo je 22. marta 2024. godine, bezbedno dostigao visinu od 7.120 stopa (2.200 metara) i brzinu od 442 kilometra na sat.

"Danas je XB-1 poleteo na istom mestu gde je Bell X-1 prvi put probio zvučni zid 1947. godine," rekao je Blejk Šol, osnivač i izvršni direktor Boom Supersonica.

"Nestrpljivo sam čekao ovaj let od osnivanja Booma 2014. godine, let koji  predstavlja najznačajniji korak na našem putu ka donošenju supersoničnog putovanja putnicima širom sveta", dodao je prvi čovek kompanije koja za osnovni cilj ima povratak supersoničnih letova u civilno vazduhoplovstvo.

Za komandama XB-1 je bio je glavni test pilot kompanije, Bil Dok Šumaher, dok je test pilot Tristan Đepeto Brandenburg leteo kao pratnja u avionu T-38 i nadgledao let.

"Svaki član tima XB-1 može biti izuzetno ponosan na ovaj uspeh. Ovo iskustvo će biti od neprocenjive važnosti za dalji razvoj supersoničnog vazduhoplovstva", rekao je odmah po sletanju na pistu u pustinji Mohave Šumaher.

Američke avio-kompanije American Airlines i United Airlines kao i nacionalni avio-prevoznik zemlje izlazećeg sunca Japan Airlines već su izvršile narudžbine za Overture koji će koristiti do 100% održivog avionskog goriva (SAF).

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>