• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blanik kup: Vazduhoplovni praznik u Trsteniku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 6. do 8. septembra održano je jedriličarsko takmičenje Blanik kup u Trsteniku sa letačkim programom i na otvaranju i na zatvaranju a 7. septembra na samo pedesetak kilometara razdaljine u Ćupriji bilo je tradicionalno okupljanje vazduhoplovaca pod nazivom Open Fly In

  • 0
Blanik kup 2024 facebook.com/AeroklubTrstenik

Na aerodromu Trstenik, od 6. do 8. septembra, održan je šesti po redu međunarodni Blanik kup. Ovo sada već prestižno takmičenje u jedriličarstvu okupilo je više od 50 učesnika iz svih krajeva bivše Jugoslavije, kao i iz Rusije, Ukrajine, Poljske, Bugarske i čak iz daleke Švedske.

Gosti iz Bugarske su “izrazili želju da prenesu iskustva sa ovog takmičenja u svoju zemlju”, kažu ponosni trstenički vazduhoplovci.

Ove godine, prvi put, učestvovala je i Vojska Srbije - naravno ne u takmičarskom delu, RViPVO ne koristi jedrilice - i tako doprinela nastojanjima organizatora da takmičenje ne bude samo takmičenje već i ono što Francuzi zovu la fête aérienne: svojevrstan praznik vazduhoplovstva, aeromiting je ipak malo preozbiljna kvalifikacija, ali prikaz i popularizacija avijacije u svakom slučaju.

Blanik kup 2024 facebook.com/AeroklubTrstenik

Takmičenje je otvorio Vladimir Savić, predsednik Sportskog saveza opštine Trstenik, a takmičarima i gostima je dobrodošlicu poželeo i predsednik AK Trstenik Branimir Veljković.

Letački deo otvoren je skokom padobranaca iz 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije iz Airbus Helicopters H145M nakon čega je usledio nastup - vojnim rečnikom prikaz manevarskih sposobnosti - “letećeg tenka” Mi-35M iz 714. protivoklopne helikopterske eskadrile Senke. Helikopter Gama je bio izložen na stajanci.

Blanik kup 2024 facebook.com/AeroklubTrstenik

Takmičenje je održano u dve kategorije: profesionalnoj, sa 38 takmičara, i motivacionoj, sa 17 takmičara, čineći ga najmasovnijim događajem ovog tipa u regionu.

Zadatak pilota je da pri sletanju jedrilicom glavnim točkom dodirnu tzv. polje idealnog dodira i da se zaustave na polje cilja. “Pobednike su bukvalno određivati centimetri u zaustavljanju na ciljno mesto”, kaže Dejan Sarić, direktor takmičenja.

Blanik kup 2024 Aleksa Kljajić

Sarić je inače, kako sam kaže, u saradnji sa “iskusnim pilotima i sudijama kreirao unapređenu šemu sletanja, uneo određene izmene u odnosu na prethodne godine sa namerom da obezbedi fer i bezbedna sletanja” koja je po njemu nazvana - “Sarić start”.

Takmičari su leteli jedrilice Blanik L23, uz rezervnu jedrilicu Blanik L13 iz aerokluba Kraljevo. Jedrilice su “šlepali” (odnosno vukli do određene visine, obzirom da jedrilica ne poseduje sopstveni motor) avioni Utva 75 iz aerokluba Štip, Citabria iz Skoplja i Bitolja, kao i Piper Super Cub iz Valjeva.

Blanik kup 2024 Aleksa Kljajić

Svečano zatvaranje Blanik kupa, održano u nedelju 8. avgusta, bilo je obeleženo preletom aviona Vojske Srbije J-22 Orao iz 241. Lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile Tigrovi.

Usledili su nastupi članova aerokluba Trstenik i njihovih gostiju, koji su prisutne oduševili svojim pilotskim umećem. Publici su prikazane Utve 75 iz aeroklubova Stip i Prijedor, kao i žirokopter, motorna jedrilica Falke, ultra laki avion SILA, Cessna 182 iz Valjeva i mnogi drugi.

“Najviše pažnje ali i oduševljenja izazvao je nastup i akrobatski elementi koje je avionom Citabrija izveo Jovan Trajkov”, hvale u Trsteniku gosta iz Severne Makedonije.

Blanik kup 2024 Aleksa Kljajić

U pojedinačnom plasmanu u profesionalnoj kategoriji prvo mesto je zauzeo Marjan Ivanovski iz AK Štip, drugi je bio Slobodan Đurović iz Trstenika a trećeplasiran Ibrahim Topić iz AK Bihać. U motivacionoj kategoriji prvo mesto pripalo je Miodragu Jovanoviću, drugi je bio Nikola Grujičić iz Prijedora a treći Dejan Novović iz Berana.

(Aero.rs)

Video: Blanik kup: Rekordan broj jedrilica nad Trstenikom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>