• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpski helikopter ponovo u Grčkoj: Kamov gasi požare na Peloponezu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpski helikopter se uključio u gašenje požara u četvrtak i imao je ukupno 13 naleta i izbacio je oko 50 tona vode na opožarenu površinu

  • 1
Ka-32 MUP HJ Salinger Igor

Kamov Ka-32 YU-SVS, opremljen vedrom za gašenje požara, upućen je pre dva dana (u sredu 02. oktobra) na zahtev Grčke kako bi se pridružio naporima za suzbijanje šumskih požara na području Ksilokastra na Peloponezu, saopštio je MUP Srbije. U Grčkoj se nalazi šest pripadnika HJ i jedan Sektora za vanredne situacije.

Republika Grčka aktivirala je Mehanizam civilne zaštite Evropske unije tražeći međunarodnu pomoć nakon što je za 24 časa širom zemlje izbilo 69 požara od kojih je 18 i dalje aktivno sa izgorelom površinom od više od 6.000 hektara, dok je najugroženiji severni deo Peloponeza, opština Ksilokastro u Korintskom regionu. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Grčku je uputilo helikopter Kamov Ka-32, kapaciteta nosivosti pet tona vode, sa šest pripadnika Helikopterske jedinice i pripadnikom Sektora za vanredne situacije. Helikopter MUP-a Srbije sa posadom trenutno je stacioniran na vojnom aerodromu Elefsina u blizini Atine odakle će, nakon dogovora sa nadležnim organima Republike Grčke, biti upućen radi dejstvovanja na konkretne lokacije zahvaćene požarom”, izjavio je Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić po odlasku helikoptera put Grčke.

Srpski helikopter se uključio u gašenje požara u četvrtak (03. oktobra) i kako je saopštio MUP Srbije na svojim kanalima komunikacije, “imao je ukupno 13 naleta i izbacio je oko 50 tona vode na opožarenu površinu”.

Podsetimo, Helikopterska jedinica MUP Srbije je ove godine u protivpožarnoj sezoni, postavila svojevrstan rekord naletevši 407 sati za manje od mesec i po, tokom kojih je izbačeno više od 2.000 tona vode na požarišta u Srbiji i regionu, o čemu je Aero.rs detaljno izveštavao.

(Aero.rs)

Video: Helikopterska Jedinica MUP Srbije: Airbus Helicopters H215 Super Puma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludo burazeru

    4. oktobar 2024. | 15:19

    Na Peloponezu pozari, na Alpima sneg, a u Bosni poplave...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>