• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz Sarajeva dolaze novi dronovi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako ovaj proizvod iz BiH izgleda robusno i na prvi pogled spremno za upotrebu u nečijem ratnom vazduhoplovstvu, radi se, kako je saopštio njihov proizvođač CTTI, o dronovima koji su namenjeni isključivo za komercijalnu upotrebu

  • 0

Nedavno je Zukan Helez, ministar odbrane u Savetu ministara Bosne i Hercegovine najavio da će u BiH uskoro početi serijska proizvodnja dronova namenjenih za "izvoz u dve zemlje", o čemu je portal Aero.rs već pisao.

Ispostavilo se da je informacija koju je plasirao Helez - zapravo na tragu istine: naime, u Zenici je na sajmu ZEPS prezentovan BH Dron, proizveden u Centru za tehničko i tehnološko ispitivanje u Sarajevu (CTTI).

Iako ovaj proizvod iz Bosne izgleda robusno i na prvi pogled spremno za upotrebu u nečijem ratnom vazduhoplovstvu, radi se, kako je saopštio CTTI, o dronovima koji su isključivo namenjeni za civilnu i komercijalnu upotrebu.

BH Dron je letelica najviših svetskih tehnoloških performansi, raspona krila tri metra, sa mogućnošću vertikalnog poletanja, navode Nezavisne novine.

"Uspešno smo završili prvi deo, a to je licenciranje i potpisivanje ugovora o proizvodnji. Ovih dana upravo na sajmu ZEPS želimo svim zainteresovanima prezentovati karakteristike i mogućnosti naših dronova. Ono što posebno treba izdvojiti je i to da su ovi dronovi u samom vrhu svetske tehnologije iz ove oblasti... Već smo ostvarili kontakt sa svim relevantnim institucijama iz oblasti proizvodnje dronova, kontrole, upravljanja i edukacije", potvrdio je BH-medijima Asim Hadžić, direktor CTTI.

BH Dron će imati veoma široku upotrebu u geodeziji, spasilačkim službama, poljoprivredi, turizmu, i drugim oblastima. Osnovne odlike i prednosti BH Drona su veliki radijus kod kontrole drona, lakoća prilikom upravljanja, lociranje sa velike udaljenosti, dugotrajan let , noćne (termalne) i dnevne kamere.

"Naš dron poseduje vertikalni uzgon, tj. poleće vertikalno i za poletanje mu treba vrlo malo prostora“, ističe Hadžić, prenosi Indikator.

BH Dron sa krilima – Tayan (što u prevodu sa turskog znači izdržljiv, snažan - op. aut.), takođe ima veliku prednost zato što koristi kombinovano krila i propelere. Donedavno je ovakvim dronovima trebala poletno sletna staza za poletanje i sletanje.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>