• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

20. oktobar, Međunarodni dan kontrolora letenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njihov rad često ostaje nevidljiv putnicima, ali je od suštinske važnosti za funkcionisanje moderne avijacije

  • 0
Kontrola letenja, avion, aerodrom Foto: Shutterstock

Svake godine 20. oktobra obeležava se Međunarodni dan kontrolora letenja, dan posvećen profesionalcima koji igraju važnu ulogu u bezbednosti vazdušnog saobraćaja. Ovi stručnjaci, poznati po svojoj pribranosti i preciznosti, nadgledaju i usmeravaju hiljade letova svakodnevno, omogućavajući sigurno sletanje i poletanje aviona širom sveta. Njihov rad često ostaje nevidljiv putnicima, ali je od suštinske važnosti za funkcionisanje moderne avijacije.

Počeci kontrole letenja

Prvi koraci u organizaciji vazdušnog saobraćaja započeli su početkom 20. veka, kada je avijacija postajala sve popularnija. Kako je broj aviona u vazduhu rastao, postala je neophodna regulacija saobraćaja kako bi se izbegle nesreće i omogućilo efikasno kretanje. Prva formalna kontrola letenja uvedena je 1920. godine u Krojdonu, u Velikoj Britaniji, gde su kontrolori koristili zastavice i svetlosne signale kako bi usmeravali avione prilikom poletanja i sletanja. Kako je tehnologija napredovala, sistemi za kontrolu letenja su se razvijali, prelazeći sa vizuelnih signala na radare i sofisticirane komunikacione sisteme koji se koriste danas.

Kontrolor letenja, kontrola leta Foto: Shutterstock

Uloga kontrolora letenja danas

Kontrolori letenja su odgovorni za nadgledanje i koordinaciju aviona u različitim fazama leta, od poletanja, preko faze krstarenja, do sletanja. Njihov rad zahteva visok nivo koncentracije, brzo donošenje odluka i odličnu koordinaciju sa pilotima i drugim kontrolorima. Današnji sistemi koriste napredne tehnologije poput radara, GPS-a i automatskih sistema za izveštavanje kako bi pratili svaki let i održavali sigurno rastojanje između aviona.

Izazovi i odgovornosti

Rad kontrolora letenja nosi sa sobom ogromnu odgovornost, jer svaka odluka može uticati na bezbednost stotina putnika. Uz to, kontrolori moraju biti spremni da se nose sa neočekivanim situacijama, kao što su loši vremenski uslovi, tehnički problemi ili vanredni slučajevi. Uprkos tome, ovaj posao je i dalje veoma cenjen i pruža izuzetno zadovoljstvo onima koji uspešno koordiniraju složenim sistemom vazdušnog saobraćaja.

Kontrola letenja Foto: Shuttertsock

Međunarodno priznanje

Dan kontrolora letenja ustanovljen je kako bi se podigla svest o njihovom važnom radu i priznala njihova predanost obezbeđivanju sigurnosti u vazduhu. Na ovaj dan, vazduhoplovne organizacije širom sveta organizuju događaje, obuke i edukativne kampanje kako bi istakle doprinos kontrolora letenja sigurnosti i efikasnosti globalnog saobraćaja.

Kontrola letenja je jedno od najvažnijih zanimanja u avijaciji, a 20. oktobar je prilika da se oda počast profesionalcima koji svakodnevno čuvaju bezbednost u vazduhu.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>