• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vi ste došli na željenu destinaciju ali vaši koferi nisu: Šta treba raditi da se to ne desi, a šta ako se desi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da postoji problem sa vašim prtljagom najverovatnije će te shvatiti onda kada stanete pored trake za prihvat torbi

  • 0

avion, putovanje, kofer, pakovanje Svetilos / Alamy / Alamy / Profimedia
Putnici koji lete avionom, pogotovo oni koji to prvi put rade ili barem ne često, često su anksiozni pre polaska na put, a jedna od glavnih briga im je svakako gubitak prtljaga.

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta kako da sprečite gubitak prtljaga i ne dođete kući "lakši" za jedan ili dva kofera.

Kako da izbegnete gubljenje prtljaga?

1. Veoma je teško izgubiti prtljag ukoliko ga većinu vremena nosite sa sobom, savetuje ovu naizgled očiglednu "tajnu" Tripsavvy.com. Pre putovanja nabavite praktične i po mogućnosti male rančeve i torbe sa kojima ćete se lakše kretati po terminalu.

U svoje torbe spakujte samo neophodne stvari. Veoma je korisno proveriti dozvoljenu količinu i težinu prtljaga, ali i dimenzije koje se mogu uneti u putničku kabinu (carry on luggage, cabin) pre rezervacije karata kako bi izbegli neprijatne situacije na aerodromu.

Ovo je posebno važno uraditi ukoliko letite nekom od niskotarifnih avio-kompanija kao što su Wizz Air ili Ryanair.

RYANAIR BOEING 737 Foto: Shutterstock

2. Još jedan koristan savet bi bio da pre polaska na aerodrom prtljag adekvatno obeležite. Na kofer vežite traku drečave boje, zalepite nalepnicu ili na neki drugi način obeležite svoju torbu tako da bez dileme možete da prepoznate svoj prtljag

Bićete zahvalni sami sebi onoga trenutka kada stanete pored trake za prtljag gde će biti desetine, ako ne i stotine kofera.

3. Nakon što se spakujete za put obavezno uslikajte svoj kofer.

Ništa ne košta ali mnogo znači ukoliko pre puta uslikate vaš kofer. U slučaju oštećenja prtljaga moći ćete lakše da tražite odštetu, a ukoliko izgubite torbu aerodromska služba će moći lakše da je pronađe.

4. Nosite manje prtljaga. Još jedan koristan savet je da ukoliko letite avionom ponesete smo ručni prtljag, onaj koji se nosi u kabinu aviona.

Šanse da se izgubi su minimalne, a još jedna prednost ovakvog načina pakovanja je i činjenica da nakon izlaska iz aviona nećete morati da čekate svoj kofer na pokretnoj traci što znači da ćete brže izaći sa aerodroma.

Za kratka putovanja, korišćenje samo jednog malog ručnog kofera ne bi trebalo da predstavlja veliki problem pogotovo u letnjim mesecima kada se nosi lakša garderoba.

Putna apoteka, lekovi, pakovanje, kofer, odmor, put Foto: Shutterstock

U ručnom prtljagu koji nosite sa sobom ponesite najneophodnije stvari kao što su novac, dokumenti, lekovi i slične stvari. Bez majica i šorceva možete da preživite nekoliko dana, bez neophodnih lekova malo teže.

Izgubili ste prtljag? Šta dalje?

Kroz šake istovarivača i utovarivača prtljaga na aerodromima na dnevnom nivou prođe desetine hiljada torbi ali može se desiti da je baš vaš kofer negde zaboravljen. Da postoji problem sa vašim prtljagom najverovatnije će te shvatiti onda kada stanete pored trake za prihvat torbi.

Iznad svake trake za prtljag postoje displeji koji pokazuju sa kog leta su torbe koje se trenutno "vrte". Ukoliko vašeg kofera nema duže vremena i ukoliko na displeju primetite da dolaze torbe sa nekog drugog leta, vreme je da se obratite osoblju aerodroma.

Korona virus, koronavirus, aerodrom Foto: Tanjug/AP

Radnicima iz sektora detaljno opišite vaše torbe i dajte sve potrebne informacije koje mislite da bi bile od koristi radnicima koji će tražiti vaš izgubljeni kofer. Bez panike, ne znači da je kofer zauvek izgubljen već je možda samo ostao na aerodromu sa koga ste poleteli.

Takve stvari se svakodnevno dešavaju putnicima te avio-prevoznici i aerodromi imaju već standardne procedure za takve slučaje. Vaša torba će najverovatnije doći sledećim letom.

Jedan od korisnih saveta (na kojima su ranije "pod obavezno" insistirale avio kompanije) je da vaš prtljag bude obeležen sa vašim imenom, kontaktima - telefonom, emailom - i adresom i kućnom i na destinaciji ne samo sa nalepnicama ili privescima spolja, već i sa unutrašnje strane. Ovo je bitno u retkim ali ipak mogućim situacijama kada spoljna nalepnica ili privezak otpadne a kod kojim je kofer obelen se osteti ili bude necitljiv iz nekog razloga

(Aero.rs/Ona.rs/AŠ)

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>