• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Punim jedrima u čast pilota heroja: AJK Beograd domaćin ovogodišnje Zokijeve regate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Već četvrt veka jedriličari se tokom poslednja dva dana maja sećaju pilota heroja koji je položio svoj život u odbrani od NATO agresije, pilota koji je voleo da jedri skoro isto onoliko koliko je voleo da leti

  • 0
Memorijalna regata Zoran Radosavljevic Salinger Igor / MC Odbrana

Poslednjeg vikenda u maju (25. i 26. maj), Akademski jedriličarski klub (AJK) Beograd biće domaćin 25. memorijalne jedriličarske regate Zoran Radosavljević - Zokijeva regata.

Kapetan prve klase (posthumno unapređen u čin majora) Zoran Radosavljević bio je pilot na avionu MiG-29 127. lovačko-avijacijske eskadrile iz sastava 204. lovačkog avijacijskog puka, ali i veliki zaljubljenik u jedrenje.

Njemu u čast još 1999. pokrenuta je ova regata, samo nekoliko meseci nakon što je pre 25 godina poginuo u odbrani SR Jugoslavije, o čemu je portal Aero.rs pisao.

Zoran Radosavljević Foto: Privatna arhiva

Regata se ove godine održava na dva regatna polja: Bežanijskom rukavcu za klasu Optimist (takmičari do 14 godina) i na Savi (za klase ILCA4, ILCA6, ILCA7, Mikro i Krstaš).

Prvog dana regate, takmičari iz klase Optimist krenuće iz Bežanijskog rukavca istovremeno kada i takmičari koji će jedriti na Savi - oko 11.30, što zavisi od vremenskih uslova i jačine vetra. Očekuje se da se prvi takmičarski dan završi oko 15.30.

Drugog dana, prva trka bi trebalo da simultano krene sa obe lokacije oko 11.00, a kraj takmičarskog dela regate očekuje se oko 14.00, nakon čega sledi proglašenje pobednika po kategorijama i uručenje nagrada.

Memorijalna regata Zoran Radosavljevic Salinger Igor / MC Odbrana

Prva regata u znak sećanja na ovog pilota i jedriličara održana je u leto 1999. godine u Crnoj Gori, u organizaciji Jedriličarskog kluba Polaris (čiji je jedan od osnivača bio Zoran Radosavljević) JK Lamar i tadašnjeg časopisa Nautičar, kada se jedrilo od Herceg Novog do Bigove. 

Dve godine regata se održavala u Crnoj Gori i Srbiji: 2008 i 2009, da bi se potom 2010. regata "preselila" u Beograd.  Kao i prethodnih godina, regatu aktivno podržava Jedriličarski savez Srbije, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

(Aero.rs)

Video: Održana 24. memorijalna regata: Zoran je dao svoj život, braneći naše nebo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>