• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

AERO ISTRAŽUJE: Ovo su ruski gubici tokom pobune Wagnera

Vreme čitanja: oko 3 min.

Među najvećim žrtvama oružane pobune je bila helikopterska komponenta ruskih oružanih snaga za koju se prema pisanju Newsweeka procenjuje da je tokom vikenda izgubila šest helikoptera. Prema nekim izvorima stradalo tri Mi-8MTPR-1 za elektronsko ratovanje kao i leteće komandno mesto IL-22

  • 0
Mi-8 Transport Helicopter  Transportni helikopter Shutterstock

Prethodnog vikenda svet je zatekla vest o pobuni ruske paravojne formacije Vagner koja je za svega jedan dan uspela da se preuzme Rostov na Donu i da se približi Moskvi. Posredstvom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, veći konflikt između plaćenika Vagnera i regularne ruske vojske je izbegnut ali ne pre nego što je pobuna odnela nekoliko života.

Kako je Ruska Federacija još od vremena SSSR-a država koja je oduvek bila tajnovita i precizne informacije su retko bile objavljivane, teško je sa sigurnošću reći sa kakvim se gubicima njihova vojska susrela. Analizom više izvora, kako tradicionalnih medija tako i raznih kanala na društvenim mrežama, može se doći do zaključka da je u ovoj “vikend pobuni” oboreno oko sedam aviona i helikoptera ruske vojske i njenog vazduhoplovstva (Воздушно-космические силы - Vazdušno-kosmičkie snage, VKS). Ovi podaci ne mogu biti do kraja provereni imajući u vidu kako specifičan vojno-politički karakter ovog događaja kao i celokupan odnos svih učesnika u krugu proizvodnje, distribucije i cenzurisanja informacija u današnjoj Rusiji.

Među najvećim žrtvama oružane pobune je bila helikopterska komponenta ruskih oružanih snaga za koju se prema pisanju Newsweeka procenjuje da je tokom vikenda izgubila 6 helikoptera. Forbes je u februaru ove godine preneo vest da su ukrajinske snage u prvoj godini konflikta oborile 52 ruska helikoptera što znači da je samo tokom jednog vikenda ratno vazduhoplovstvo Ruske Federacije izgubilo devetinu sredstava uništenih u 365 dana ratovanja na frontu. Da stvar bude gora, većina oborenih helikoptera predstavlja veoma napredne letelice što gubitke čini još značajnijima.

Kako navodi ukrajinski Euromaidan Press i već citirani Newsweek, na nebu iznad Rusije je tokom vikenda oboren jedan transportni Mil Mi-8, 1 jurišni Mi-35M kao i moderni višenamenski borbeni helikopter Kamov Ka-52 “Aligator”. Prema pisanju portala The Aviationist i OSINTdefendera, Ka-52 je učestvovao u misiji uništenja rafinerije u Voronježu ali je oboren tokom borbenog zadatka. Kako se grupa Vagner bližila rafineriji, ruska vojska je odlučila da istu uništi kako zalihe goriva ne bi pale u ruke plaćenika.

Na snimku se jasno vidi pad Kamova Ka-52 za koji se veruje da je učestvovao u uništenju naftnog postrojenja. Mada letelica poseduje elektronske ometače i toplotne mamce za izbegavanje raktea, očigledno je da helikopter nije u potpunosti imun na ruske protivvazdušne sisteme. Od oborenog helikoptera nije ostalo mnogo, a trenutno se ne zna da li se pilot ove uništene letelice uspeo katapultirati pre fatalnog pada


Još jedan “Aligator” je istog dana i najverovatnije u istoj misiji uspeo da izbegne obaranje spretnim manevrisanjem pilota. Prema pisnju kanala Clach Reporta koji je i preneo ovaj klip, Kamov Ka-52 je gađan PVO sistemom tipa “Strela 10”. Ovaj sistem služi za zaštitu kopnenih jedinica od niskoletećih objekata kao što su helikopteri i tokom pobune se pokazao kao korisno sredstvo u borbi protiv VKS.

Ruska vojna avijacija je takođe ostala bez tri Mi-8MTPR-1 koji služe za elektronsko ratovanje, prenosi The Aviationist. Mada se tačan broj ovih helikoptera u redovima ruskog ratnog vazduhoplovstva ne zna, radi se o veoma specifičnim, borbeno vrednim i retkim letelicama kojih Rusija sasvim sigurno nema mnogo.

Jedan pogođeni Mi-8MTPR-1 je uspeo da sleti pre nego što je izgoreo. Za sada nije poznato da li je posada ovog helikoptera uspela da preživi.

Među značajnijim sredstvima izgubljenim u pobuni se našao i jedan avion, "Iljušin" Il-22 koji ima ulogu komandnog centra u vazduhu. OSINTdefender tvrdi da je za obaranje ovog aviona korišćen protivvazdušni sistem "Pancir S1" i navodi da je pri tome stradalo 10 osoba. Kao i Mi-8MTPR-1, "Iljušini" Il-22 takođe nisu brojni i konsultant za sajber moć i buduće sukobe na Međunarodnom institutu za strateške studije Franc-Stefan Gadi na svom Tviter nalogu tvrdi da je u floti ruske vojne avijacije aktivno 20 primeraka. IL-22 je specijalno opremljena varijanta putničkog i transportnog "Iljušina" IL-18 iz pedesetih godina i zbog svoje veličine i slabih performasi u odnosu na borbene avione veoma je laka meta za moderna sredstva PVO i uvežbane posluge. Doktrina upotrebe predviđa izbegavanje letenja nad zonama gde se očekuje ili predpostavlja prisustvo neprijateljskih raketnih sistema ali je pobuna do juče prijateljskih snaga očito zatekla rusko vazduhoplovstvo.

Ostaci Iljušina Il-22 jasno ukazuju da posada nije preživela obaranje.

(Aero.rs/Aleksa Španjević)

Video: Leteli smo Super pumom, najnovijim helikopterom MUP-a, evo šta on može što drugi ne mogu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>