• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tragičan prizor: Trenutak rušenja grčkog aviona Kanader na Eviji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Piloti grčkog ratnog vazduhoplovstva kapetan Hristos Mulas (34) i poručnik Periklis Stefanidis (27) poginuli su prilikom gašenja požara na ostrvu Evia

  • 0
Grčka, požari, Evia, Evija Foto: Tanjug/AP

Protivpožarni avion Canadier Cl-215 ratnog vazduhoplovstva Grčke (Πολεμική Αεροπορία) srušio se danas u blizini mesta Karistos prilikom gašenja požara na ostrvu Evia.

Oba pilota, kapetan Hristos Mulas (34) i poručnik Periklis Stefanidis (27) poginula su u udesu, saopštilo je grčko RV. Avion je pripadao 355. transportnoj eskadrili iz sastava 112. vinga iz baze Elefsina  - taktičke jedinice po organizaciji i nameni najbližeg ekvivalent vazduhoplovne brigade u Srbiji.

Trenutak udara zabeležen je kamerom EPT televizije.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aviation World / Aviación Venezolana (@aviacionvenezolana)

Pažljim posmatranjem stiče se utisak da je u kritičnom trenutku "izvlačenja" posle ispuštanja vode na požarište u ekstremno niskom letu otpao deo sa desnog krila. Već u narednom trenutku piloti suizgubili kontrolu nad letilicom koja se u pokušaju povećanja visine posle nekoliko sekundi "prevalila" na desnu stranu i udarila u tlo.

Do otpadanja dela - plovka koji stabilizuje avion kad sleće na vodu - došlo je usled kontakta sa krošnjama drveća. Po onome što je usledilo, veoma je moguće da je udar u krošnje oštetio ili zaglavio desni eleron - pokretni deo krila koji služi za regulaciju nagiba posle čega je avion postao neupravljiv.

Grčko ministarstvo odbrane proglasilo je u jedinicama i ustanovama oružanih snaga trodnevnu žalost zbog kolega poginulih na zadatku.

Canadier Cl-215 i novija varijanta Cl-415 iliti jednostavno kanader sinonim je za protivpožarni avion. Dizajniran je sredinom šezdesetih u istoimenoj kanadskoj fabrici. Danas ga proizvodi kompanija Bombardier. Prvi let je obavio daleke 1967. godine.

Starija varijanta Cl-215 - koju je koristila i nekadašnja SFRJ u svojoj protivpožarnoj eskadrili u Zadru - prestala je da se proizvodi 1990. godine.

Piloti kanadera i uopšte protivpožarnih aviona i helikoptera u svim vazduhoplovstvima smatraju se za najbolje od najboljih jer "bombardovanje" požara sa male visine iz tzv brišućeg leta zahteva izuzetnu osposobljenost i veštinu pilotiranja i sve to u uslovima intenzivnih i nepredvidivih strujanja vrelog vazduha iznad vatrene stihije.

Grčka upotrebljava i stare Cl-215 prepoznatljive po legendarnim zvezdastim motorima Pratt & Whitney R-2800, ali i i nove turbo-elisne Bombardier Cl-415.

(Aero.rs)

Video: Naše helikopterske jedinice pomažu u gašenju požara na Eviji: U 30 naleta izbačeno oko 35 tona vode

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>