• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

70 borbenih aviona prebačeno na sigurno: Odluka grčke vojske nakon eksplozije u skladištu municije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije bilo teže povređenih, ali su razbijeni mnogi prozori na kućama u obližnjem gradiću Nea Anhialos

  • 0
Hellenic Air Force F-16 Sakis MITROLIDIS / AFP / Profimedia

Borbeni avioni F-16 koji pripadaju Ratnom vazduhoplovstvu Grčke (Πολεμική Αεροπορία / Polemikí Aeroporía), preciznije njegovom 111. borbenom vingu, iz baze Nea Anhialos prebačeni su u bazu 110. vinga  u Larisi.

Ovo je učinjeno nakon što je šumski požar izazvao snažne eksplozije u skladištu municije, a “udarni talasi” osetili su se kilometrima dalje. Dramatičan razvoj situacije naterao je 133 stanovnika obližnjeg gradića Nea Anhialos da se evakuišu morem.

Odluku o prebacivanju letelica donelo je rukovodstvo Ministarstva odbrane i Generalštaba.

U bazi nadomak Nea Anhialosa nalazilo se ukupno 70 aviona: 32 lovca F-16C (Blok 30) iz 330. eskadrile, dok su druge dve eskadrile raspolagale sa 38 borbenih letelica F-16C (Blok 50), prenosi TV Front.

Kada je vatrena stihija stigla do zapadnog kraja baze, u četvrtak uveče, policija je blokirala područje, a tada je odjeknulo nekoliko snažnih detonacija.

Srećom, nije bilo teže povređenih, ali su razbijeni mnogi prozori na kućama. Ne dugo potom, evakuisano je nekoliko okolnih sela, prenosi BBC.

Izvlačenje aviona iz baza (u preventivne svrhe) predstavlja standardnu proceduru, koju predviđaju unapred definisani protokoli.

Pojedine letelice mogu ostati na mestu, ako se nalaze u posebnim hangarima napravljenim da izdrže snažne eksplozije - u domaćoj terminologiji armirano-betonska skonista ili HAS (hardened air shelter)  na zapadu.

Municija se po pravilu skladišti na bezbednoj udaljenosti od aviona, tehnilkih radionica i osoblja.

U Grčkom slučaju, mediji navode da su skladišta ubojnih sredstava bila udaljena šest kilometara severno od poletne staze i da se u njima čuvaju "bombe i rakete vazduh-zemlja."

(Aero.rs/SK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>