• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi hladni rat: Beloruski helikopteri upali u vazdušni prostor Poljske?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Transportni Mil Mi-17 i jurišni Mi-24 su doleteli do sela Białowieża, a navodno su sve vreme leteli na malim visinama kako ne bi bili opaženi od strane poljskih vojnih radara

  • 2
RV BELORUSIJE / BELARUS AIR FORCE Shutterstock

Hibridni konflikt između Poljske i Belorusije ponovo je u žiži svetske javnosti nakon što su - prema Poljskim tvrdnjama - beloruski vojni helikopteri upali u vazdušni prostor Poljaka. Kako javlja portal Aviation Week, dva helikoptera beloruskog ratnog vazduhoplovstva su u utorak 1. avgusta preletela deo istočne Poljske tokom izvođenja vojnih vežbi.

Transportni Mil Mi-17 i jurišni Mi-24 su doleteli do sela Białowieża, a navodno su sve vreme leteli na malim visinama kako ne bi bili opaženi od strane poljskih vojnih radara.

RV BELORUSIJE / BELARUS AIR FORCE Shutterstock
Ovaj incident je izazvao reakciju vojnog i političkog vrha članice NATO pakta koja je od početka rata u Ukrajini često imala "čarke" sa Rusima i Belorusima. Ministar odbrane Poljske Mariusz Błaszczak je naredio raspoređivanje dodatnih snaga na granici sa Belorusijom, a njegov beloruski kolega Viktor Khrenin je ceo incident okarakterisao kao dobar izgovor za Poljsku da gomila dodatne trupe blizu linije razgraničenja.

Prelet helikoptera u poljski vazdušni prostor je samo jedan u nizu događaji koji "potpaljuju" odnose Poljske i Belorusije. Vojska sa zapadne strane nove gvozdene zavese je u stanju dodatne pripravnosti od kada je šef Vagnera Jevgenij Prigožin premešten u Belorusiju nakon njegovog neuspešnog pokušaja puča u junu ove godine.

Čak i pre konflikta u Ukrajini, Belorusija je slala veliki broj migranata iz Azije i sa Bliskog istoka na granicu sa Poljskom što je ova zemlja EU i NATO smatrala organizovanim napadom na nju.

Belorusija je odbacila Poljske tvrdnje o incidentu uz optužbu da "izmišlja povredu vazdušnog prostora kako bi opravdala gomilanje trupa na svojoj granici", prenosi Reuters

(Aero.rs/AŠ)

Video: Koga vi glumite? Vršite nasilje nad narodom: Lukašenko zagrmeo na ministra zdravlja pred kamerama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oldtajmer®

    2. avgust 2023. | 18:06

    Čisto spinovanje. Zašto bi Belorusija u ovako vreloj atmosferi rizikovala sa provokacijama?

  • Z

    2. avgust 2023. | 19:44

    I Poljaci su upali u Njemačku 39 te hehehehe

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>