• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su Ukrajinci uspešno napali ruski aerodrom kartonskim dronovima iz Australije?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imaju operativni domet do 120 kilometara i maksimalnu nosivost veoma respektabilna tri kilograma

  • 0
Rat u Ukrajini, dronovi, ukrajinski vojnici sa dronovima Tanjug/AP

Ukrajinske snage, navodno, koristile su tzv, PPDS dronove (Precision Payload Delivery System), proizvedene u Australiji, kako bi napale ruski aerodrom, piše AeroTime.

Ove bespilotne letelice, konkretno model Corvo, proizvodi kompanija Sypaq, osnovana 1992. godine, a izrađeni su od materijala sličnog kartonu.

PPDS letelice imaju operativni domet do 120 kilometara (koriste električni pogon i litijum-jonske baterije), brzinu letenja 60 km/h i maksimalnu nosivost tri kilograma.

Reč je o jeftinoj, potrošnoj platformi koja se lako transportuje i sastavlja, a korišćeni materijali skoro pa onemogucavaju otkrivanje radarskim  i drugim sofistiranim sistemima - karton ne odbija radarske talase a električni pogon imam minimalan, skoro neprimetan toplotni odraz.

Navodno - i prilično logično obzirom na nisku proizvodnu cenu - Ukrajinci su ih koristili kao “dronove kamikaze”. Aero.rs nije mogao nezavisno da proveri ove informacije.

Rat u Ukrajini, dronovi, ukrajinski vojnici sa dronovima Tanjug/AP

Kompanija sa sedištem u Melburnu objavila je u martu 2023. da ukrajinskim snagama sprema isporuku PPDS dronova.

“PPDS će pomoći ukrajinskom narodu da odbrani svoju zemlju”, izjavila je tim povodom izvršna direktorka Amanda Holt.

Telegram kanal Fighterbomber, koji vodi, kako se veruje, osoba bliska ruskim vazduhoplovnim snagama, prvi je izvestio o “kartonskim dronovima”.

U objavi 27. avgusta navedeno je sledeće:

“Večeras su ih Ukrajinci koristili u roju, kombinujući prazne i dronove sa bojevim glavama. Ne znam koji motori su ih pokretali, a ako su bili električni, nisu lansirani iz Ukrajine”.

Upotreba u roju efikasno je rešenje kako bi se smanjila mogućnost obaranja drona pre dolaska do cilja uz uštedu naoružanja jer se vatra protivnika usmerava na veći broj ciljeva što pojedinačnom dronu daje veće šanse za opstanak.

Lokacija navodnog napada nije označena, ali su Rusi i Ukrajinci istog dana izvestili o ataku na aerodrom Kursk Vostočni u Kurskoj oblasti.

Kyiv Post prenosi reči izvora bliskog Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), koji tvrdi da su prilikom napada uništena četiri Su-30 i jedan MiG-29.

Uz to, navodi da su oštećena dva lansera PVO sistema Pancir (Панцирь) i radari PVO sistema S-300.

S druge strane, ruska novinska agencija TASS javlja da je protivvazdušna odbrana presrela bespilotne letelice iznad Kurska, pri čemu je jedan od dronova oštetio stambenu zgradu.

(Aero.rs/SK/SI)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>