• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šef Ukrajinskih obaveštajaca potvrdio: Napad na rusku bazu Pskov je izvršen sa teritorije Rusije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Radimo iz unutrašnjosti Rusije", kaže šef ukrajinske vojno-obaveštajne službe GUR general major Kiril Bogdanov

  • 1
IL-76 Salinger Igor

Ruski aerodromi u poslednje vreme konstantno su na meti vojnih dronova. Prema izvorima iz Rusije i Ukrajine - koji se još uvek nezavisno prioveravaju - ukrajinske snage su na ovaj način nedavno uspele da pogode čak četiri ruska strateška transportna aviona.

Napad u kome se to dogodilo bio je u noći između 29. i 30. avgusta, a ciljani su aerodromi Pskov, Brjansk i Orlov na zapadu Rusije. Najveća šteta načinjena je na aerodromu u gradu Pskov blizu granice sa Estonijom gde je oštećeno ili uništeno četiri vojna transportna aviona Iljušin IL-76 iz 334. vojno-transportnog vazduhoplovnog puka, prenela je ruska novinska agencija TASS.

Iako se o opciji "ubačenih snaga" špekulisao već neko vreme od kad su počeli napadi u dubini ruske teritorije, posle dejstava na Pskov stigla je i potvrda od general majora Kirila Bogdanova, šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR

"Dejstvujemo sa teritorije Rusije", kratko je rekao Bogdanov za The War Zone, ne  precizirajući da li misli na pripadnike GUR, drugih ukrajinskih snaga ili na "ruske partizane" kako zapadni mediji nazivaju grupe u Rusiji koje sarađuju sa Ukrajinom u borbi protiv svoje matične države.

RIA Novosti javljaju da su se dva od četiri aviona zapalila.

Ukrajinski @KyivPost donosi snimak dva pogodka u parkirane avione - čini se jedan direktan i drugi neposredno pored spoja trupa i krila. Snimci su najverovatnije nastali termovizijskom kamerom, direktno iznad mesta dejstva.

Ovaj deo aviona (trup na spoju krila) nije nimalo slučajno gađan - upravo je tu smešteno najviše goriva koje pogoni teški transporter, kaže general major Kirilo Budanov.

Saobraćaj na aerodromu Pskov je tog dana u potpunosti obustavljen. Žrtava prema izjavama guvernera oblasti Pskov nije bilo. Nisu stradala ni skladišta goriva koja očigledno nisu bila na meti, navode izvori.

Pored Pskova, na meti napada su bili i aerodromi Brjansk i Orlov koji se nalaze mnogo bliže ruskoj prestonici. Ruske oružane snage tvrde da su oborile tri drona iznad regiona Brjansk kao i po jedan iznad Orlova i Kaluge.

Zbog rizika po civilni avio-saobraćaj u Moskvi, ruske vlasti su iz predostrožnosti tog dana na kratko zatvorile aerodrome Šeremetjevo (SVO), Domodedovo (DME) i Vnukovo (VKO).

Rusija je optužila Ukrajinu za najnoviji napad ali zvanični Kijev - do izjave generala Bogdanova - se nije oglašavao.

Kako dve zaraćene strane ne uspevaju da ostvare velike pomake na frontu, u poslednjih nekoliko meseci borba se prebacila i u gradove daleko od vojnih dejstava. Pored već standardnog raketiranja ukrajinskih gradova od strane ruskih snaga, ruska strana tvrdi da je "Ukrajina je takođe počela da dejstvuje po gradskim sredinama u Rusiji".

Jedno od oružija koje Ukrajinci navodno koriste su PPDS dronovi (Precision Payload Delivery System) - jeftine i kompaktne bespilotne letelice napravljene od materijala sličnog kartonu. Aero.rs je ranije pisao o ovim dronovima i njihovoj upotrebi na ratištu.

(Aero.rs/AŠ/SI)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zvonko

    25. septembar 2023. | 20:38

    Očito, Rusi imaju svugde prijatelja koji bi voleli, da ti avijoni NE LETE !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>