• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

EX za Poljsku: Posle F-16, F-35 i FA-50, Poljska navodno zainteresovana i za F-15EX Eagle II

Vreme čitanja: oko 3 min.

Boeing smatra da bi F-15EX bio odličan izbor za poljsko ratno vazduhoplovstvo koje se trenutno nalazi u procesu modernizacije flote aviona

  • 0
F-15EX, ilutstracija Boeing

Poljska je pokazala "aktivno interesovanje" za nabavku višenamenskih aviona F-15EX Eagle II ako je verovati proizvođaču.

Ova vest bi mogla da se podvede pod sasvim legitimni marketing u pokušaju prodaje aviona ali ono što je indikativno da dolazi u trenutku kada su planovi USAF za nabavki najnovije verzije F-15 postali prilično neizvesni a istovreno Poljsku kao da je u zahvatila potrošačka groznica kada je naoružanje u pitanje, što zbog blizine rata u Ukrajini što zbog realne zastarelosti vojne tehnike kojom raspolaže, prvenstveno vazduhoplovne.

Boeing je na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu odbrambene industrije MSPO u gradu Kielce izašao u javnost sa informaciju u obilu saopštenja da bi Poljska mogla da postane novi korisnik borbenog aviona F-15EX Eagle II.

F-15EX U.S. Air Force photo/Ilka Cole
Letelica koju još uvek koristi samo američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF) je navodno zainteresovala Poljake.

"F-15EX nudi superiornu interoperabilnost, podršku i pristupačnost zajedno sa dobrom industrijskom strategijom koja bi podržala želju Poljske da razvije nezavisne odbrambene kapacitete," poručio je Tim Flad, viši direktor za globalni razvoj poslovanja za Evropu i Amerike.

Poljsko ratno vazduhoplovstvo (Siły Powietrzne) koje se trenutno nalazi u procesu modernizacije svoje flote aviona. MiG-ove 29 i Suhoje Su-22 uskoro će u potpunosti zameniti Lockheed Martin F-35 i KAI FA-50 ali ni jedan od ovih aviona nema neke od sposobnosti F-15EX u tom kapacitetu.

Poljskoj je ukupno prema trenutnim procenama potrebno deset eskadrila sa ukupno 160 borbenih aviona, izjavio je nedavno general Irneuš Novak iz generalštaba poljskih opružanih snaga.

F-15EX US Air Force photo by Ethan Wagner
Trenutno je u naoružanju 48 višenamenskih borbenih aviona Lockheed Martin F-16, kada budu isporučeni F-35 Lightning II i korejski FA-50 to će ukupno biti osam eskadrila što daje prostora za nabavku aviona za još dve.

Boeing  navodi da je avion u potpunosti interoperabilan sa američkim i NATO snagama i ističe da F-15EX može da ima preko 20.000 sati naleta tokom svog radnog veka.

F-15EX US Air Force photo by Ethan Wagner

Ukoliko Poljska nabavi F-15EX, doobila bi platformu sa većim doletom i sposobnošću da nosi više naoružanja od aviona kojima Poljska rapolaže ili će raspolagati.

Sa druge strane, treba imati u vidu da je F-15EX uz sve svoje kvalitete ipak koncipiran kao uslovno rečeno "prelazno rešenje" - naručen je od strane USAF u trenutku kada je prestala proizviodnja F-22, ranije varijante F-15C/D i F-15E iako pouzdane su postajale sve starije a F-35 je kasnio sa isporukama. Posle 2030, USAF vidi F-15EX više kao avion koji služe i jedinicama Nacionalne garde (Air National Guard) nego USAF na prvoj liniji.

Da li je i koliko je pametno i isplativo imati čak četiri različita tipa i kategorije borbenog aviona istovremeno u naoružanju pitanje je na koje će Poljka morati da nađe odgovor pre eventrualne nabake.

Dokle se stiglo u pregovorima o kupovini sa poljskim Ministarstvom odbrane za sada nije poznato.

F-15E US Air Force photo by Ethan Wagner
Jedini korisnik varijante F-15EX je USAF koje je u svoju flotu do sada primilo samo dva primerka. Posle nekoliko smanjenja, narudžbina se svela na za USAF skromnih 104 aviona.

Indonezija se navodi kao jedini strani naručilac aviona ali konačni ugovor o kupovini letelica još uvek nije potpisan - pre nekoliko nedlja potpisano je pismo o namerama za navavku 24 aviona.

Poljska je od početka rata u Ukrajini počela ubrzano da se naoružava, a u glavnom fokusu opremanja oružanih snaga je ratno vazduhoplovstvo.

Aero.rs je nedavno pisao o nabavci 96 Apache helikoptera koji će Poljsku učiniti drugim najvećim korisnikom ovog tipa letelice na svetu.

(Aero.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>