• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je neko video F-35? U SAD nestao borbeni avion Lightning II, traže ga i vojska i civilne službe

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos velikom broju modernih sistema i elektronike sa kojima F-35B Lightning II raspolaže, Amerikanci ne mogu da lociraju avion koji se srušio

  • 1
F-35, avion F35 Tanjug/AP

Američke oružane snage, ali i civilne službe trenutno su u potrazi za avionom Lockheed Martin F-35B koji je nestao tokom proteklog vikenda nakon što se njegov pilot katapultirao.

Uprkos velikom broju modernih sistema i elektronike sa kojima F-35B Lightning II raspolaže, Amerikanci ne mogu da lociraju avion koji se srušio u nedelju 17. septembra.

Sve je počelo kada je F-35B iz 501. lovačke trenažne eskadrile američkih marinaca (VMFAT-501) poleteo iz vazdušne baze Bofort u Južnoj Karolini u paru sa još jednim avionom. Pilot višenamenskog aviona je tokom trenažnog leta iskusio probleme sa F-35B zbog čega je bio primoran da se katapultira.

F-35 U.S. Air Force photo by Senior Airman Alexander Cook
Mada je on uspeo bezbedno da se prizemlji, prava drama za američke marince je tek otpočela. Naime, nakon što se pilot katapultirao avion je nastavio da leti zahvaljujući autopilotu. To znači da se letelica nalazila u vazduhu sve dok je imala goriva u rezervoaru.

Sa koliko je goriva avion raspolagao nije za sada poznato. Lockheed Martin F-35B sa punim rezervoarom može da leti 900 nautičkih milja, odnosno 1.700 kilometara što oblast za pretragu čini veoma velikom.

Lokalne vlasti i vojni zvaničnici pozivaju građane da im pomognu u pronalaženju letelice. Potraga je fokusirana na oblasti oko jezera Maultri i Marion severno do Nort Čarlstona vojne baze.

Američki marinci rade zajedno sa Saveznom upravom za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) na lociranju letelice, a trenutno se smatra da se F-35B srušio jedno od dva jezera.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Combat Learjet (@combat_learjet)

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Combat Learjet (@combat_learjet)

Sasvim očekivano, vazduhoplovna internet zajednica nije propustila priliku za pošalice ni u ovoj situaciju pa su se na društvenim mrežama pojavili brojni mimovi i šaljive fotografije nakon nestanka F-35B.

(Aero.rs/AŠ)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>