• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nosi ih Tu-160, imaju domet preko 6.500 km: Rusija predstavila nove krstareće rakete H-BD?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Strateški ombarder Tu-160 od sada može da ponese 12 krstarećih raketa H-BD, koji imaju domet veći od 6.500 kilometara, tvrdi rusko ministarstvo odbrane

  • 3
Tu-160M, RUSSIAN AIR FORCE TUPOLEV BOMBER Shutterstock

Zvanična Moskva tvrdi da je tokom posete severno-korejskog lidera Kim Džong Una Rusiji predstavila nove krstareće projektile dugog dometa H-BDBD u nazivu je skraćenica od большая дальность (dugi domet).

Ove za javnost van Rusije misteriozne krstareće rakete - ili u zapadnoj terminologiji ALCM (Air Launched Cruise Missile) - o čijem razvoju se dugo nagađa, biće sastavni deo naoružanja strateških bombardera Tu 160. I pored tvrdnji Kremlja da je ovo sredstvo uvela u upotrebu, još uvek nema zvanične potvrde iz nezavisnih izvora.

Prvobitno je bilo planirano da se H-BD a naoružaju bombarderi sledeće generacije PAK DA. Međutim, kao i sa mnogim drugim projektima ruske namenske industrije, ostaje nejasno koji je status ovih krstarećih raketa i platformi sa kojih će se lansirati.

General Sergej Kobilaš, zapovednik Ruske strateške avijacije, izjavio je tokom posete severno-korejskog lidera Kim Džong Una i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua aerodromu Kneviči na Vladivostoku, da su bombarderi Tu 160 sada naoružani

projektilima H-BD, prenose ruski mediji.

Prema navodima ruske novinske agencije TASS, “Tu 160 može da ponese 12 krstarecih raketa H-BD, koji imaju domet veći od 6.500 kilometara”.

Tupolev Tu-160M, RUSSIAN AIR FORCE TUPOLEV BOMBER Shutterstock
Krstareće rakete H-BD imaju znatno veći domet od postojećih H-101 kojima su naoružani strateški bombarderi Tu 160 i H-102 koji mogu da nose nuklearne bojeve glave. Kako bi mogli da se lansiraju sa istih aviona - nosača, pretpostavlja se da su vrlo su slične konstrukcije kao projektili prethodne generacije.

Strateški bombarder Tupoljev Tu 160, u Rusiji poznat pod imenom Beli labud a u NATO klasifikaciji kao Blackjack (Crni Džek) uveden je u naoružanje tadašnjeg Sovjetskog Saveza 1987. godine. Do danas je najveći supersonični bombarder koji može da razvije brzinu veću od dva maha sa promenljivom geometrijom krila. Po izgledu veoma podseća na američki B-1B.

(Aero.rs/AB)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    23. septembar 2023. | 17:51

    Ovo igracke Ukrainci ruse vazdusnom puskom I to starije generacije....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>