• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danskoj isporučeni prvi Lockheed Martin F-35

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dolaskom prvih primeraka F-35A, Danska je postala peta zemlja u Evropi koja koristi ovu vrstu aviona

  • 0
F-35 Flyvevåbnet Flyvevåbnet/Lockheed Martin

Danska je postala najnoviji korisnik Lockheed Martinovog aviona F-35 Lightning II nakon što su joj isporučne četiri višenamenske borbene letelice ovog tipa.

Prvi primerci F-35A pristigli su u vojnu bazu Skrydstrup na jugu poluostrva Jutland u nedelju 1. oktobra, a za njih je pripremljen specijalni doček, prenosi Aero Time.

Kraljevsko dansko ratno vazduhoplovstvo (Flyvevåbnet - RDAF) i Lockheed Martin organizovali su ceremoniju primopredaje letelica.

F-35 Flyvevåbnet Flyvevåbnet/Lockheed Martin
Pored 450 zvaničnika američke kompanije i RDAF-a, ovom događaju je prisustvovalo i 8.000 građana koji su želeli svojim očima da prisustvuju ovom istorijskom događaju za nacionalno ratno vazduhoplovstvo.

Danska je od Lockheed Martina naručila 27 F-35A. Prvi avioni za ovu nordijsku zemlju proizvedeni su još u aprilu 2021. godine ali oni nisu mogli odmah biti isporučeni jer trening danskih pilota još uvek nije bio završen. Pored četiri letelice u Skrydstrupu, još šest aviona RDAF-a se nalazi u bazi Luke u Arizoni gde danske posade prolaze kroz program obuke.

Dolaskom prvih primeraka F-35A, Danska je postala peta zemlja u Evropi koja koristi ovu vrstu aviona. Flyvevåbnet će sa novim Lockheed Martin letelicama zameniti već zastarele F-16, a jedan deo penzionisanih letelica biće doniran Ukrajini.

(Aero.rs/AŠ)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>