• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još dve Super Pume u regionu: Nastavljene isporuke Airbus H225M Mađarskoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri meseca nakon što su 86. helikopterskoj brigadi isporučene prve dve Super Pume, u Solonok stigla još dva helikoptera

  • 0
H225 MoD Zrínyi Non-Profit Ltd./honvedelem.hu

U vazduhoplovnu bazu u Solnoku, gde bazira 86. helikopterska brigada Jožef Kiš ratnog vazduhoplovstva Mađarske (Magyar Légierő) isporučena su još dva višenamenska teška helikoptera Airbus M225H Super Puma

O dolasku prvih Super Puma portal Aero.rs pisao je pre četiri meseca.

Podsetimo, Mađari će nove H225M, za koje grade nove hangare, koristiti za transport vojnika, borbeno traganje i spasavanje (CSAR), kao i za specijalne operacije. Naručeno je ukupno 16 helikoptera.

H225 MoD Zrínyi Non-Profit Ltd./honvedelem.hu
Dočeku dve nove letelice koje će imati evidencijske brojeve 72 i 73 prisustvovali su komandant 86. helikopterske brigade Tamaš Bali i načelnik štaba takođe pukovnik Levente Rez.

Mađarsko ratno vazduhoplovstvo odlučilo se pre pet godina da letelicama Airbus H225M i H145M zameni dotrajale Mil Mi17.

Svih 20 "145-ca" je isporučeno ranije, a od jula ove godine na red su došle i Super pume.

Do kraja ove godine će iz Airbus-ove fabrike u Marinjanu (južna Francuska) stići još dva helikoptera; šest će biti isporučeno tokom 2024, a do kraja 2025. preostala četiri helikoptera.

Mada izgledom neodoljivo podseća na H215M koje koristi i MUP Srbije, radi se ipak o dva različita helikopetra koji pripadaju istoj porodici.

Airbus H215M ima nešto manji domet i kapacitet za prevoz vojnika te se smatra da je u kategoriji ispod većeg H225M. Ipak helikoptera su "opasne mašine" koje su se dokazale u desetinama zemalja širom sveta.

Helikopteri iz porudice Cougar i Super Puma su korišćeni u kriznim situacijama u Libanu, Avganistanu, Čadu, Obali Slonovače, Centralnoj Afričkoj Republici, Somaliji i Maliju.

U regionu AS532L Cougare koriste Bugarska i Slovenija, a švajcarski Cougari česti su gosti i u Srbiji gde aktivno učestvuju kao podrška misiji KFOR.

Petokraki rotor helikoptera H225M pokreću dva Safranova motora Safran Makila 2A1. Letelica može da ponese 28 vojnika i leti brzinom od 260 kilometara na sat. Dolet joj je do 1.300 kilometara.

(Aero.rs/AB)

Video: Neviđen ples Super pume na nebu iznad Batajnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>