• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski avioni sa ukrajinskim motorima za avijaciju Emirata: Hongdu L-15A stigao u Dubai

Vreme čitanja: oko 1 min.

UAE su pored nabavke dvanaest aviona dogovorili i prava kupovine još 36 L-15A

  • 0

Oružanim snagama Ujedinjenih Arapskih Emirata nedavno su isporučeni novi kineski trenažni avioni proizvođača Hongdu.

Prve letelice u sastavu ratnog vazduhoplovstva UAE nose specijalnu šemu bojenja, a svoje šare pokazaće pred publikom Sajma vazduhoplovstva u Dubaiju.

Na kineskoj društvenoj mreži Weibo u ponedeljak 6. novembra su se pojavile fotografije prva dva Hongdu L-15A trenažna aviona namenjena UAE.

Avioni su početkom meseca obavili prelet iz Kine ka UAE, a na svom putu su imali međusletanje u Pakistanu radi dopune gorivom.

Letelice sa serijskim brojevima 64 i 65 prva su dva Hongdu L-15A u sastavu ratnog vazduhoplovstva UAE (UAEAF) koje je u februaru ove godine potpisalo ugovor o kupovini ukupno dvanaest aviona ovog tipa.

Svega devet meseci kasnije prva dva primerka su isporučena i ona će se naći na statičkoj i dinamičkoj izložbi Sajma vazduhoplovstva u Dubaiju.

UAE su pored nabavke dvanaest aviona dogovorili i prava kupovine još 36 L-15A, prenosi The Aviationist.

Hongdu L-15A neodoljivo podeseća na Jakovljev Jak-130 ali tako nešto ne bi trebalo da čudi imajući u vidu da je ruski proizvođač aviona pomogao Kinezima u razvoju trenažnog L-15.

Prema pisanju ovog portala verzija L-15A koristi ukrajinske motore i letelice se trenutno opremaju agregatima koje Hongdu ima u rezervi ali bi u budućnosti Kina trebala da ugrađuje domaće pogonske jedinice.

Hongdu L-15 je trenažni dvosedni avion razvijen sa ciljem da zameni zastarele JL-9 letelice na kojima su se kineski piloti u prošlosti obučavali. Pored Kine i UAE, letelice Hongdu L-15 koristi i Zambija.

(Aero.rs/AŠ)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>