• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svoje nove Chengdu J-10 akro-grupa 1. avgust je stranoj publici premijerno prikazala 2013. godine i to na sajmu naoružanja MAKS u Moskvi

  • 0

Kineska akro-grupa pod nazivom 1. avgust, odnosno Ba-ji, nastupila je na ovogodišnjem sajmu vazduhoplovstva u Dubaiju (Dubai Airshow 2023). Publika u UAE imala je prilike da se uveri u veštine pilota akro-grupe koja se ne pojavljuje često na stranim sajmovima i aero-mitinzima.

Ba-ji je prikazao impresivan performans i svakako ostavio dobar utisak na posetioce sajma, ako ni zbog čega drugog onda samo zbog činjenice da nikad nisu nastupali na najpopularnijim događajima na Zapadu poput pariskog ili sajma u Farnborou, pa samim tim predstavlju ekskluzivan prizor na nebu.

Chengdu J-10 Shutterstock
"Zapostavljenja ekskluziva", kako smo čuli od jednog posetilaca Dubai Airshow.

Jedna od specifičnosti 1. avgusta je korišćenje "dima" u plavoj, crvenoj i žutoj boji.To je kombinacija boja koju akro-grupe ne koriste često, ali su one svakako postale svojevrsni zaštitni znak Ba-ji.

Kao da sama akro-grupa već nije raritet, avioni koje koriste takođe se ne mogu često videti van Kine. Ba-ji nastupa na  Chengdu J-10 avione domaće proizvodnje koji su prvi put viđeni u šarama 1. avgusta na Sajmu vazduhoplovstva u Džuhaju 2008. godine.

J-10 letelice zamenile su već zastarele J-5 avione koje su Kinezi koristili decenijama. Svoje tada nove Chengdu J-10 1. avgust je stranoj publici premijerno prikazao 2013. godine i to na sajmu naoružanja MAKS u Moskvi. Bila je to prilika da Ba-ji po prvi put prikaže svoje letačke veštine van okvira svoje zemlje.

1. Avgust je od tada nastupao na nekoliko vazduhoplovnih manifestacija i van Kine, izuzimajući MAKS isključivo u Aziji, a prvi performans u Dubaiju imao je 2017. godine.

Prema dostupnim informacijama, Ba-ji ima na raspolaganju do osam aviona, ali su u Dubaiju ove godine nastupili u formaciji od pet J-10.

Akro-grupa 1. Avgust osnovana je 1962. godine i dobila je ime po datumu osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine (na zapadu People's Liberation Army - PLA). Letelice 1. avgusta baziraju u Tjencinu.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>