• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

RViPVO primilo i drugi Airbus C295: Od juče oba nova transportera u eskadrili

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovim je realizovan ugovor o nabavci dva aviona potpisan u februaru 2022. godine između Srbije i Airbus Military

  • 0
C295 Airbus Salinger Igor

Na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović pored Batajnice, Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana (RViPVO) Vojske Srbije primilo je juče, samo dva dana po isporuci o kojoj je Aero.rs prvi izvestio dok je avion bio još u vazduhu, drugi naručeni transporter Airbus C295MW.

Ovim je realizovan ugovor o nabavci dva aviona potpisan u u februaru 2022, kada je Predsednik Republike Aleksandar Vučić sa delegacijom RV i PVO i namenske industrije bio u poseti Španiji.

Kako je tada objavljeno, za dva aviona je izdvojeno 66 miliona evra, a za opremu, rezervne delove i obuku - još 15 miliona evra.

C295 Airbus Salinger Igor
Prijemu drugog transporter C295MW, (fabričkog broja 223 i vojne oznake 29502) prisustvovao su i ministar odbrane Miloš Vučević, izvestio je Telegraf.rs, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Brane Krnjajić i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Milan Elenkov.

Na snimcima i fotografijama koje je objavilo MO, može se videti da je drugi avion trenutno opremljen za prevoz ljudsva i tereta (sa klupama koje se sklapaju ka zidovima kabine aviona), za razliku od prvopristiglog primerka koji je prikazan predstavnicima medija prilagođen transportu putnika i konfigurisan sa sedištima uključijući i tzv VIP deo.

Reportažu o letu novog transportnog aviona iznad Srbije mogli ste juče pročitati na portalu Aero.rs

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>