• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska preuzela prvi Rafale-C za HRZ, u Zagreb stiže sledeće godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postupna isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme u Republiku Hrvatsku očekuje se tokom 2024. i početkom 2025. godine

  • 0
HRZ Rafale HRZ/MORH

Primopredaja trećeg borbenog aviona Rafale - a prvog Rafale-C jednoseda, odnosno prenos vlasništva između Francuske i Hrvatske, održana je u petak 17. novembra godine u Francuskoj

U pitanju je treći od 12 aviona Dassault Aviation koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ). Do sada je Hrvatska preuzela dva dvoseda Rafale-B, o čemu je Aero.rs pisao u oktobru.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. okobra u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mon d Marsan.

Hrvatska je sredinom 2021. godine konačno posle nekoliko neuspelih pokušaja, odlučila da nabavi za potrebe HRZ dvanaest korišćenih Dassault Rafale aviona, koji su prethodno bili u sastavu francuskog ratnog vazduhoplovstva. Eskadrila letelica je Hrvatsku koštala 999 miliona evra, a u njenom sastavu će biti deset jednoseda i dva dvoseda.

Planirano je da prvih šest aviona stigne u Hrvatsku u maju 2024. godine a ostatak aviona i prateće opreme tokom naredne i početkom 2025. godine.

Postupna isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme u Republiku Hrvatsku očekuje se tokom 2024. i početkom 2025. godine.

"Uvođenjem u operativnu upotrebu višenamenskog borbenog aviona Rafale, Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom vazdušnom prostoru, postaje mogući regionalni garant sigurnosti vazdušnog prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju", navodi hrvatsko Ministarstvo odbrane

(Aero.rs/SI)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>