• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lovac na podmornice izvučen iz vode: P-8 Poseidon ponovo na suvom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Patrolni avion Boeing P-8 Poseidon američke mornarice izleteo je 20. novembra sa piste aerodroma baze Kenhou bej i završio u moru

  • 0
Boeing P-8 Poseidon U.S. Navy Foto: dvidshub.net/Sgt. Julian Elliott-Drouin

Američka mornarica izvukla je iz mora P-8A Poseidon avion koji je sredinom novembra izleteo sa piste na havajskom ostrvu Ohau i završio u vodi. Pored specijalnih mornarice, naporima izvlačenja letelice iz mora pridružili su se i civilni timovi.

Patrolni avion Boeing P-8A Poseidon iz flote američke mornarice (U.S. Navy) je u subotu 2. decembra nakon skoro dve nedelje provedene u moru konačno izvučen iz vode.

Delikatna operacija trajala je 13 sati i njome je rukovodila Mornarička mobilna jedinica za ronjenje i izvlačenje (Mobile Diving and Salvage Unit - MDSU), prenosi The Aviationist.

Nakon mukotrpnog posla pažljivog prevlačenja letelice, Poseidon je konačno ponovo na suvom. Prema rečima kontraadmirala Kevina Lenoksa, tim je tokom operacije obratio posebnu pažnju da ne ošteti koralni greben blizu obale ostrva Ohau.

Boeing P-8A se trenutno nalazi u bazi američkih Marinaca Kenhou bej (Marine Corps Air Station Kaneohe Bay) i biće temeljno očišćen.

Boeing P-8 Poseidon U.S. Navy Foto: dvidshub.net/Lance Cpl. Clayton Baker
Na njemu će biti izvršena detaljna inspekcija nakon čega će stručni tim doneti procenu da li se isplati popravka aviona.

Patrolni avion Boeing P-8 Poseidon američke mornarice izleteo je u ponedeljak 20. novembra sa piste aerodroma baze Kenhou bej i završio u moru.

Kako je Aero.rs tada pisao, avion je očigledo nameravao da sleti ali je iz nekog razloga preleteo mesto sletanja, odnosno "overšotovao", (od engl. overshoot) pistu.

Boeing P-8A Poseidon patrolni je i izviđački avion američke mornarice. Napravljen je na platformi putničkog Boeing 737, jednog od najprodavanijih putničkih aviona na svetu.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>