• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grci nabavljaju 35 UH-60M Black Hawk helikoptera: Posao vredan skoro dve milijarde dolara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grčka je već poručila sedam letelica tipa Sikorsky MH-60R Seahawk za svoje mornaričke jedinice, čime će upotpuniti svoju postojeću flotu helikoptera S-70B Egejski Sokolovi

  • 0
UH-60 U.S. Army photo by Capt. Kyle Abraham, 16th Combat Aviation Brigade

Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju Sjedinjenih Američkih Država (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) odobrila je Oružanim snagama Grčke (Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις) nabavku 35 helikoptera Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Kompanija Sikorsky, osnovana pre tačno 100 godina od pionira helikopterske industrije Igora Sikorskog, dans posluje u okviru korporacije Lockheed Martin.

Poslom vrednim 1,78 milijardi evra biće zamenjeni vremešni helikopteri Bell UH-1 Iroquois, koji lete u sastavu Grčkih kopnenih snaga i koji se polako povlače iz upotrebe. 

Odluka da se nabave helikopteri Black Hawk saopštena je u oktobru ove godine, kada se, prema medijskim izveštajima, razmišljalo o porudžbini 49 letelica. Grčka vlada razmatrala je mogućnost da se obrati poljskoj grupaciji PZL Mielec koja proizvodi varijantu UH-60 Black Hawk pod oznakom S-70, ali se ipak odlučila za proceduru po protokolima inostrane vojne prodaje SAD (Foreign Military Sales - FMS).

Odlukom DSCA od 15. decembra, odobrena je kupovina 35 letelica, kao i pripadajuće i dodatne i rezervne opreme: ukupno 80 T700-GE 701D motora  (70 u helikopterima i 10 rezervnih), 44 AN/AAR-57 sistema za upozoravanje od pretnji raketama, 85  H-764U GPS sistema sa inercijalnom navigacijom i anti-spoofingmodulom, kao i jednaki broj AN/ARC-231A VHF/UHF/LOS SATCOM sistema veze. Lista dodatne opreme veoma je duga, a od zanimljivijih stavki tu su i manje više standarna avionika, razni sistemi za zaštitu, dodatni spoljni rezervoari za gorivo, balistička zaštita, M-134 i ;-240 mitraljezi, 7.62 mm municija, rakete kalibra 2.75 inch (70mm), M206B IC mamci, radarski mamci, simulatori za obuku (posebni za letačko i tehničko osoblje) i naravno podrška u obuci i transferu tehnologije od strane američkih državnih struktura i podugovarača.

Grčka je već poručila sedam letelica tipa Sikorsky MH-60R Seahawk za svoje mornaričke jedinice, čime će upotpuniti svoju postojeću flotu helikoptera S-70B Egejski Sokolovi. Obe letelice su derivati helikoptera Black Hawk.

Uz već navedene vazduhoplove, Grčka razmišlja i o nabavci 14 helikoptera AW-139 od italijanskog proizvođača Leonardo.

Ove letelice bile bi korišćene za borbene i SAR (search and rescue) misije i zamenile bi postojeće Eurocopter AS332 Super Puma helikoptera, o čemu je početkom meseca pisao naš portal.

Prvi put najavljena odluka grčkih vlasti da se odluče za američke helikoptere UH-60 Black Hawk i italijanske AW-139 umesto za helikoptere Airbus H175 doneta je na osnovu kompatibilnosti pomenutih letelica sa potrebama Grčkog ratnog vazduhoplovstva ( Πολεμική Αεροπορία - ПА).

Black Hawk je srednji helikopter koji se u kompaniji Sikorsky Aircraft proizvodi od osamdesetih godina prošlog veka.

Ova letelica ušla je u upotrebu Američkih kopnenih snaga (US Army) 1979. godine i počela da zamenjuje je Bell UH-1 Iroquois kao osnovni taktički transportni helikopter.

Različite verzije ovog helikoptera u SAD koriste Mornarica (NAVY), Ratno vazduhoplovstvo (USAF) i Obalska straža (Coast Guard).

Porodica helikoptera UH-60 u raznim varijantama u sastavu je oružanih snaga nekoliko zemalja, među kojima su Japan, Južna Koreja i Kolumbija, Austrija, Poljska a od relativno nedavno i Hrvatska.

Do početka godine 2023. zabeleženo je da je proizvedeno 5.000 helikoptera ovog tipa u raznim verzijama.

U popularnoj kulturi, UH-60 je najpoznatiji po obaranju dva helikoptera američkih specijalnih snaga u Somaliji i događajima koji su usledili, u oktobru 1993. godine i filmu Pad crnog jastreba (Black Hawk Down) u Režiji Ridlija Skota snimljenom 2001. godine. Film je osvoji dva Oskara - za najbolji zvuk i najbolju montažu.

(Aero.rs)

Video: Najnoviji helikopter za Vojsku Srbije: Airbus H145M D3

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>