• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki bombarder B-1B Lancer srušio se pri sletanju u bazu Elsvort

Vreme čitanja: oko 2 min.

Strateški bombarderi ovog tipa su u poslednje dve decenije intenzivno korišćeni na Bliskom istoku. Uskoro bi trebalo da budu zamenjeni avionima B-21 Raider

  • 0
USAF

Bombarder Američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) B-1B Lancer (vojni evidencijski broj 85-0085, serijski broj 45) srušio se prilikom sletanja u vazduhoplovnu bazu Elsvort (Ellsworth AFB) 4. januara. Baza je smeštena u blizini Rapid Sitija u Južnoj Dakoti.

Sva četiri člana posade su se katapultirala iz aviona i preživeli su, navodi se u saopštenju baze, uz napomenu da je jedan od letača zadobio povrede leđa, ali da nije životno ugrožen.

Do pada Lancera došlo je u kasnim poslepodnevnim satima (17:50) po veoma gustoj magli i temperaturama ispod nule.

Američki bombarder B-1B vojna vežba Južna Koreja Japan Foto: Tanjug/AP
Nakon pada bombardera, došlo je do eksplozije i jakog požara, javljaju lokalni mediji.

„U vreme nesreće, Rockwell B1-B Lancer je bio na trenažnom letu, a čitav slučaj istražuje vojna policija“, objasnio je portparol baze Elsvort, ograđujući se da ne može dati više detalja o incidentu, navodi web-magazin Air and Space Forces.

Smeštena u planinskom vencu Blek Hils u Južnoj Dakoti baza Elsvort je jedna od dve vazduhoplovne baze u kojima su smešteni avioni B-1B Lancer.

U Elsvortu je bazirano više od 20 vazduhoplova ovog tipa koji pripadaju 28. bombarderskom vingu, sastavljenom od 34. i 37. bombarderske eksadrile. Avion koji je pao bio je u sastavu 37. bombarderske eskadrile. 

Druga baza za ovu vrstu aviona je Dajes (Dyess AFB) u Teksasu, u kojoj bazira 7. bombarderski ving sastavljen od 9. i 28. bombarderske eskadrile.

U ovoj bazi je 4. aprila 2022. godine je zabeležena eksplozija na motoru jednog od Lancera (registracija 85-0089, serijski broj 49) dok je bio na remontu:

USAF trenutno ima 45 aktivnih letelica ovog tipa u svom inventaru, navodi Air and Space Forces. Posada B1-B sastoji se od dva pilota i dva oficira za sisteme naoružanja. Svi članovi posade su smešteni u sedišta za katapultiranje.

Lancer, poznat i po imenu Bone (od B-1, B-One, u prevodu "kost")  je prvobitno dizajniran kao nadzvučni, nuklearni bombarder sa promenljivom geometrijom krila.

Tokom poslednjih 25  godina avioni su intenzivno korišćeni u sukobima na Bliskom istoku i sve češće se dešava da pojedine letelice nisu spremne za izvršenje nekih misija.

Predviđeno je da prvi stelt-bombarderi B-21 Raider, koji treba da zamene avione B-1B Lancer budu bazirani u Elsvortu.

O ovom vazduhoplovu  možete više da pročitate u našem posebnom tekstu:

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>