• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Državni sekretar SAD ostao u Davosu: Blinken morao da čeka rezervni avion kako bi odleteo za Vašington

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Blinkenovom avionu Boeing C-40, kojim je trebalo da se vrati za Vašington, došlo je do kvara koji je otkriven 17. januara, kad su se putnici već ukrcali

  • 0
Avion Boing Boeing C 40 Foto: Shutterstock

Državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken bio je primoran da pronađe alternativni prevoz kući nakon što je učestvovao na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom zimovalištu Davos.

Na Blinkenovom avionu Boeing C-40, kojim je trebalo da se vrati za Vašington, došlo je do, kako se navodi, "kritičnog kvara" koji je otkriven 17. januara, dok je letelica bila na aerodromu u Cirihu (ZRH).

Kvar sa "curenjem kiseonika" otkriven kada se, prema navodima portala Aerotime, američki državni sekretar već ukrcao u letelicu.

C-40B je militarizovana varijnta putničkog aviona Boeing 737-700, manje ili više modifikovana u odnosu na standardne avione za putnički saobraćaj, prvenstveno komunikacionim uređajima. Većina C-40 u upotrebi u američkom ratnom vazduhoplovstvu (USAF) i mornarici (Navy) pod nazivom Clipper konfigurisana je sa manje ili više luksuznom putničku kabinu sa sedištima ekvivanta biznis klase ili poslovnih aviona, radim prostorom i ostalim pogodnostima.

Ovaj Boeing C-40 baziran u avio-bazi Endrjuz (Andrews AFB), jedan je od više različitih tipova aviona koji se koriste za prevoz visokih državnih i vojnih zvaničnika na sastanke i događaje širom sveta, a o stanju, održavanju i letenju te flote brine USAF.

Avion Boing Boeing C 40 Shutterstock

Državni sekretar morao je da odloži povratak u SAD i sačeka zamenski avion koji je USAF poslao za Švajcarsku. Deo Blinkenove delegacije vratio se komercijalnim letovima za Ameriku, jer je letelica koja je poslata - imala manji kapacitet.

Portparol Stejt departmenta potvrdio je da je avion koji je trebalo da vrati Blinkena u Vašington iz porodice Boeing 737, ali da nije derivat koji je prizemljen zbog inspekcije nakon incidenta aviona Alaska Airlinesa Boeing 737 MAX o kom smo pisali.

Svetski mediji saglasni su u oceni da je ovim slučajem ionako poljuljana reputacija Boeinga dodatno narušena - kvarovi aviona namenjennih prevozu visokih zvaničnika, ma koliko banalni uvek imaju specifičnu težinu u javnosti i prate se i komentarišu sa posebnom pažnjom.

(Aero.rs)

Video: Radni naslov: Misija Halijard

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>