• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dassault umesto Migova i Suhoja: Uzbekistan zainteresovan za Rafale

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko se kupovina realizuje, biće to veliki otklon Uzbekistana od Rusije koja decenijama snadbeva ovu zemlju sa borbenim sistemima

  • 0
avion RAF Shutterstock/VanderWolf Images

Lista zemalja zainteresovanih za kupovinu Dassault Rafale čini se da je veća iz nedelje u nedelju. Poslednja država koja je iskazala interesovanje za akviziciju francuskih višenamenskih borbenih aviona je Uzbekistan koji, kako se navodi, ima potrebe za preko 20 aviona.

Prilikom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Uzbekistanu početkom novembra, uzbekistanski zavničnici us navodno iskazali interes za kupovinu Dassault Rafale aviona, prenosi Aero Time pozivajući se na Intelligence Online.

Ova centralnoazijska zemlja navodno želi da kupi 24 Rafale borbena aviona kako bi zamenila starije tipove letelica u floti svog ratnog vazduhoplovstva. Uzbekistan je tradicionalni korisnik ruskog naoružanja i u svojoj floti ima desetine MiG-29, Suhoja Su-27 kao i Su-25.

Ukoliko se kupovina realizuje, biće to veliki otklon Uzbekistana od Rusije koja decenijama snadbeva ovu zemlju sa borbenim sistemima. Uzbekistan je u prethodnih nekoliko godina nabavio četiri transportna Airbus C295W kao i 26 helikoptera Airbus H125M i H215M Super Puma.

Za Dassault Rafale letelicama trenutno vlada veliko interesovanje, kako u svetu tako i u našem regionu i utisak je da francuski visenamenski borbeni avion i pored inicijalno slabe postepeno uzima deo "tržišnog kolača".

Pored Francuske, Egipta, Katara i drugih zemalja koje koriste ili će tek koristiti Rafale, fracuski avion našao je svoje mesto i u flotama ratnih vazduhoplovstava Hrvatske i Grčke.

Hrvatska je u petak 17. novembra preuzela svoj prvi Rafale jednosed o čemu je portal Aero.rs detaljnije pisao.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>