• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski F-35 se dodatno naoružavaju: Najavljena integracija Meteor i SPEAR 3 raketa

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ceo posao uključeni su Lockheed Martin, MBDA i BAE Systems

  • 0

Britanski avioni Lockheed Martin F-35 Lightning II u narednim godinama treba da dobiju dodatni arsenal naoružanja. Letelice pete generacije oružanih snaga UK će, prema najavama zvaničnika, uskoro moći da koriste Meteor i SPEAR 3 rakete.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva potvrdilo je da će dve nove vrste raketa biti integrisane na F-35B vojne avione. Radi se o Meteor raketi vazduh-vazduh kao i o SPEAR 3 raketi vazduh-zemlja koje bi trebale da daju potpuno nove borbene mogućnosti već veoma tehnološki naprednim letelicama.

Državni ministar za odbrane nabavke Džejms Kartidž izjavio je da će Meteor i SPEAR 3 biti integrisani na Lightning II avione do kraja decenije, preneo je The War Zone.

Tačan datum ili godina kada će ubojito naoružanje biti dostupno pilotima britanskih F-35 za sada nije poznat ali je rad na njihovoj integraciji odavno počeo. Proizvođač Lightning II aviona, Lockheed Martin, je 2019. godine dobio novčana sredstva za sprovođenje programa integracija naoružanja.

U ceo posao uključena je i firma MBDA koja proizvodi rakate kao i kompanija BAE Systems.

Meteor je radarski vođena raketa vazduh-vazduh namenjena brobi između aviona van vizuelnog dometa. Jedna je od najnaprednijih vrsta naoružanja u britanskom arsenalu i trenutno može da se ispaljuje sa Eurofighter Typhoon borbenih aviona, piše The War Zone.

SPEAR 3 se sa druge strane još uvek nalazi u fazi razvoja i u budućnosti bi trebao da postane glavno naoružanje F-35 u borbi protiv pretnji sa zemlje. Radi se o tehnološki naprenoj raketi pogonjenoj turbomlaznim motorom za koji se smatra da će joj omogućiti domet od oko 140 kilometara.

Velika Britanija trenutno koristi Lockheed Martin F-35 Lightning II u verziji B - varijanti aviona sa sposobnostima vertikalnog sletanja i poletanja sa kratkih pista.

(Aero.rs)

Video: Kako su helikopteri MUP Srbije obuzdavali vatrenu stihiju: Snimci iz pilotske kabine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>