• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađene crne kutije ruskog aviona Il-76 u kome je poginulo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povodom pada transportera Il-76M ruskih oružanih snaga za kog ruski izvori navode da je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika, 6 članova ruske posade i tri pratioca, zakazana je sednica Saveta bezbednosti UN

  • 2

Na mestu pada ruskog transportnog aviona Iljušin Il-76 u Belgorodskoj oblasti pronađene su oba uređaja za snimanje parametara leta i razgovora među posadom - takozvane crne kutije, i one su u dobrom stanju, prenose moskovski mediji.

Povodom pada transportera Il-76M (registracija RF-86868, serijski broj 0013428833) za koje ruski izvori navode da je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika, 6 članova ruske posade i tri pratioca, zakazana je sednica Saveta bezbednosti UN.

Zvanični Kijev s druge strane tvrdi da je oboreni vazduhoplov prevozio rakete za PVO sistem S-300.

Oružane snage Ukrajine oborile su, navodno sa dva projektila zemlja-vazduh, iznad Belgorodske oblasti vojni transportni avion Il-76, a prema izveštajima ruskih medija - poginuli su svi u avionu - ukupno 74 osobe.

Ruske oružane snage saopštile su da su neposredno pre pada vojnog teretnog aviona koji je leteo sa aerodroma Čkalovski kod Moskve za Belgorod, lansirane dve ukrajinske protivvazduhoplovne rakete sa teritorije Harkovske oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi je da je Kijev znao za prevoz ukrajinskog vojnog osoblja za predstojeću razmenu, koja je trebalo da se održi kasnije u sredu na granici između Belgorodske i Sumske oblasti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da u ovoj fazi niko ne može da kaže kako će se na nove razmene zarobljenika odraziti jučerašnje obaranje letelice.

Obaranje aviona Peskov je nazvao "monstruozni čin", prenosi Interfaks.

Pad aviona, Belgorod, Rusija Foto: Tanjug/AP

Ruski poslanik Andrej Kartopolov je izjavio da je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) obaveštena o transportu ukrajinskih zarobljenika 15 minuta pre nego što je ruski avion koji ih je prevozio oboren.

On je naveo da je GUR potvrdila ruskoj strani da je primila obaveštenje o planu transporta zarobljenika letelicom "Iljušin-76", preneo je Rojters, navodi Tanjug.

Iljušin IL-76 Salinger Igor

Ukrajinska strana nije još uvek zvanično potvrdila da su njene snage oborile avion Il-76, niti da su ukrajinski zarobljenici bili u toj letelici. Kijev povodom te nesreće traži međunarodnu istragu.

GUR je prethodno saopštila da Moskva nije prosledila nikakvu informaciju o načinu na koji će ukrajinski zarobljenici biti transportovani na mesto primopredaje, niti je zatraženo da se obezbedi vazdušni prostor oko Belgorodske oblasti, što je, kako navode, ranije bio slučaj.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    25. januar 2024. | 18:06

    Cuj rakete prevozili,pa rakete mogu iz Belorusije da donesu,znaci smesni su ovi nacisti

  • Слађана Точиловац Шаљић

    26. januar 2024. | 00:43

    Кијев гађа Белгороду већ извесно време. Али заиста нисам очекивала да побију и украјинске војнике који су летели на размену. Да ли они уопште имају контролу над оружаним снагама на територији коју држе или је ово урадио неки психопата, то не знам. Али је страшна трагедија. Погинули су и пилоти и пратиоци и војска која је требало да се врати својим породицама. ДНК материјал да се прикупи како би изгинули борци ипак били сахрањени са именом и презименом. Све је ово један ужас.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>