• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snimci sa mesta rušenja ruskog vojnog aviona: Pronađena dokumenta Ukrajinaca, radi se na identifikaciji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mestu pada aviona Il-76 nađena dokumenta poginulih Ukrajinaca, pojavio se video trenutka udara o tlo

  • 0
Iljušin IL-76 Shutterstock

Ruski istražitelji pronašli su na mestu pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, o čemu je Aero.rs već pisao, dokumenta poginulih ukrajinskih ratnih zarobljenika kojima se može utvrditi njihov identitet, saopštio je ruski Istražni komitet.

Prethodno su pronađeni i snimači parametra leta i komunikacije u kabini aviona, tzv. crne kutije (FDR/CVR), o čemu ste takođe mogli da čitate na Aero.rs.

"Među materijalnim dokazima koji su već pridodati krivičnom predmetu, nalaze se i dokumenti ukrajinskih vojnika koji su poginuli u katastrofi, a koji potvrđuju njihov identitet, kao i prateći dokumenti Federalne kazneno-popravne službe Rusije", naveo je

Na mestu nesreće prikupljaju se i sistematizuju delovi tela žrtava kako bi se sprovela ispitivanja DNK materijala, pišu RIA novosti.

"Na pojedinim delovima tela žrtava postoje karakteristične tetovaže. Slični simboli zabeleženi su i na telima mnogih predstavnika ukrajinskih oružanih snaga, uključujući i puka Azov koji je zabranjen u Ruskoj Federaciji", dodao je komitet.

Rusija tvrdi da je istraga izvršena pomoću radara pokazala da su protivvazdušne rakete koje su pogodile avion ispaljene iz sela Lipci u oblasti Harkov u Ukrajini.

Na Telegram kanalu Fighterbomber pojavio se i snimak poslednjih sekundi leta, odnosno pada aviona i trenutak udara o tlo:

UN: Nismo u poziciji da proverimo izveštaje

Ujedinjene nacije nisu u poziciji da provere izveštaje o padu ruskog aviona u Belgorodskoj oblasti, izjavila je zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Dikarlo, pozivajući zaraćene strane da izbegavaju podsticanje "ionako opasnog sukoba".

Dikarlo je na sednici Saveta bezbednosti UN održanoj sinoć rekla da Rusija i Ukrajina sprovode odvojene istrage o incidentu, kao i da je Kijev pozvao na međunarodnu istragu, objavljeno je na sajtu UN.

Prema njenim rečima, UN nisu u mogućnosti da provere izveštaje ili okolnosti nesreće, ali je, kako je navela, "jasno da se incident dogodio u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i rata koji je u toku".

Pozvala je strane da nastave da razmenjuju zarobljenike, bez obzira na incident koji se dogodio.

Snimci sa mesta udesa

Na ruskim i ukrajinskim kanalima koji se bave vojnim temama u danima nakon rušenja aviona pojavili su se i snimci mesta pada olupine, delova aviona i dokumenata žrtava.

Upozoravamo čitaoce da neki snimci mogu biti uzmemirujuci.

Transportni avion Il-76, koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika na razmenu, šest članova posade i tri vojna policajca oboren je u sredu iznad Belgorodske oblasti, a preživelih nije bilo.

Moskva tvrdi da je avion pogođen ukrajinskim projektilom, što ukrajinsko Ministarstvo odbrane nije potvrdilo.

Na snimcima olupine, za koje se tvrdi da su autentični, mogu se videti tragovi pogodaka šrapnela, karakteristični za PVO rakete.

Ukrajina je nakon incidenta saopštila da joj nije rečeno da osigura bezbednost vazdušnog prostora, kao što je bio slučaj u prethodnim prilikama kada su razmenjivani ratni zarobljenici.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>