• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je ovo snimak ukrcavanja Ukrajinca u avion u kome su svi poginuli? Putin traži međunarodnu istragu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moskva tvrdi da je transportni vazduhoplov sa ukrajinskim zarobljenicima oboren sistemom Patriot, Kijev odgovara da nema dokaza da su u avionu bili njihovi vojnici predviđeni za razmenu

  • 0

Iljušin IL-76 Shutterstock
Moskva i Kijev insistiraju na međunarodnoj istrazi obaranja ruskog transportnog aviona Iljušin 76 koji je iznad Belgorodske oblasti 24. januara, o čemu je pisao portal Aero.rs.

Da Moskva insistira na međunarodnoj istrazi okolnosti koje su dovele do obaranja aviona, izjavio je  predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, koji tvrdi da je avion oboren američkim sistemom Patriot, prenosi Tanjug

"Može se pretpostaviti da je Kijev to učinio slučajno, ali je to ipak krivično delo iz nehata. Istražni komitet je otvorio krivični postupak za delo terorizma", rekao je Putin

On je napomenuo da Moskva neće zaustaviti razmenu zarobljenika, ukoliko ukrajinska strana pokaže spremnost.

U međuvremenu, na društvenoj mreži X pojavio se snimak na kom se navodno vidi ukrcavanje ukrajinskih zarobljenika u avion Il-76 koji je oboren 24, januara.

I predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina insistirati na međunarodnoj istrazi situacije oko obaranja ruskog aviona.

Podsetimo, samo dan nakon obaranja aviona pronađene su obe crne kutije, uređaji za snimanje podataka rada aviona i razgovora posade vazduhoplova. I o ovome smo obavestili čitaoce portala Aero.

Tokom poslednje razmene zarobljenika koja se odigrala 31. januara 2024. vraćeni su svi zarobljenici planirani za razmenu 24. januara, osim onih koji su bili u oborenom ruskom avionu Il-76.

Ovu informaciju potrdio je portparol Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrij Jusov.

Prema njegovim rečima, proverava se informacija koju je objavila ruska strana da su u avionu Il-76 koji se srušio u Belgorodskoj oblasti bili ratni zarobljenici, te da ukrajinska strana nema dokaza za to, već samo izjave iz Moskve,  prenosi Ukrinform.

Ova agencija istovremeno precizira da je iz ruskog zarobljeništva vraćeno 95 predstavnika Oružanih snaga, 56 Nacionalne garde, 26 graničara, 29 vojnika Teritorijalne odbrane i jedan predstavnik Nacionalne policije.

Jusov je rekao da Ruska Federacija nije dala saglasnost za sprovođenje međunarodne istrage o ostacima aviona Il-76 niti je vratila tela poginulih, iako je Ukrajina uputila zahtev.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>