• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska želi i F-16 i Eurofighter Typhoon: Istovremeno najavljuje i prvi let aviona KAAN

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pregovori o nabavci evropskog vazduhoplova su započeli zbog toga što Ankara nije bila sigurna da će moći da otkupi američke borbene letelice. Nakon što je ratifikovala priključenje Švedske NATO, odobrena je prodaja američkih aviona

  • 0
EUROFIGHTER TYPHOON Shutterstock

Turska je i dalje zainteresovana za kupovinu 40 borbenih aviona Eurofighter Typhoon od evropskih zemalja, uprkos napretku pregovora sa Vašingtonom o kupovini američkih F-16 Fighting Falcon, izjavio je danas neimenovani zvaničnik turskog Ministarstva odbrane.

U novembru, Turska je saopštila da je u pregovorima sa Velikom Britanijom i Španijom, iako se Nemačka protivila prodaji ovih vazduhoplova. Vest u kojoj je citiran ministar odbrane Turske, Jašar Gular, preneo je i portal Aero,rs.

Pregovori su započeli zbog toga što Ankara nije bila sigurna da će moći da otkupi američke borbene letelice.

Avion F 16 i Typhoon Foto: Shutterstock
Prošle nedelje administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je zvanično obavestila Kongres o nameri da nastavi sa prodajom Turskoj 40 vazduhoplova F-16  i skoro 80 kompleta za ​​modernizaciju aviona koji su u posedu Turske, dan nakon što je Ankara u potpunosti završila ratifikaciju članstva Švedske u NATO, o čemu je pisao Aero.rs.

Iako ne očekuje da će Kongres blokirati prodaju Fighting Falcona, Turska i dalje želi da kupi avione Eurofighter Typhoon, rekao je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane, navodi Tanjug.

"I dalje smo zainteresovani, očekujemo pozitivan pristup Nemačke po ovom pitanju", dodao je taj zvaničnik.

Avione Eurofighter Typhoon proizvode zajedno Nemačka, Britanija, Italija i Španija, a Turska, koja želi da unapredi svoje vazduhoplovstvo, takođe razvija sopstveni model borbenog aviona KAAN.

Prvi let ovog vazduhoplova koji razvija državna korporacija namenske industrije Turkish Aerospace Industries (TAI) bio je najavljen za kraj prošle godine, ali je odložen u poslednjem trenutku. Prema navodima pojedinih medija, može se očekivati da ovaj avion "poleti za nekoliko nedelja", javila je Al Džazira pred kraj prošle godine.

(Tanjug/Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>